"Δωδώνη": Τα οικονομικά και το μέλλον της εταιρείας

Στην ερχόμενη Παρασκευή εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον των μετόχων και των κτηνοτρόφων της Γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» στα Γιάννινα, μετά την σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της, που έγινε σε κλίμα έντασης, κυρίως σε ότι αφορά το μέλλον της εταιρείας, και μετά τα όσα έχουν γίνει γνωστά τελευταία για πώλησή της από την ΑΤΕ που είναι ο κύριος μέτοχος. Την Παρασκευή θα γίνει στην Αθήνα η Γενική Συνέλευση μετόχων της ΑΤΕ,
και θα συζητηθεί και το πρόγραμμα εξυγίανσης της τράπεζας, οπότε αναμένεται να ανακοινωθεί η τακτική που θα ακολουθηθεί για τις συνεταιριστικές εταιρείες που η ΑΤΕ έχει πλειοψηφικά πακέτα μετοχών, μεταξύ των οποίων είναι και η «Δωδώνη». Στην σημερινή Γενική Συνέλευση δεν παραβρέθηκε κανένα μέλος του Δ.Σ της ΑΤΕ για να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα των μετόχων της εταιρείας.

Στην Γενική Συνέλευση που διακόπηκε δύο φορές από στελέχη του ΠΑΜΕ που μπήκαν στην αίθουσα, σε ότι αφορά το αίτημα των κτηνοτρόφων για αύξηση στην τιμή του γάλακτος για να καλυφθούν τα έξοδά τους, η διοίκηση της βιομηχανίας εμφανίστηκε θετική, αφού κάτι τέτοιο το επιτρέπει και η οικονομική της κατάσταση αφού, παραμένει κερδοφόρα. Σύμφωνα με την ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 1ο τρίμηνο του 2011 αυτά είναι βελτιωμένα συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανέρχονται στα 2,53 εκ. ευρώ έναντι 1,28 εκ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 σημειώνοντας αύξηση 21%. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου συμπεριλαμβανομένης και της ΖΩΔΩ αυξήθηκαν κατά 98,3% και αγγίζουν τα 2,53 εκ. ευρώ έναντι 1,28 εκ. ευρώ το 2009, ενώ οι πωλήσεις ανήλθαν σε 112,79 εκ. ευρώ έναντι 110,7 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 1,9%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις πωλήσεις της φέτας στο εξωτερικό. Η ρευστότητα της εταιρίας εμφανίζεται βελτιωμένη με υπόλοιπα των απαιτήσεων από πελάτες μειωμένα κατά 4,3 εκ ευρώ συγκριτικά με το κλείσιμο του ισολογισμού της 31.12.2010, ενώ ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός μειώθηκε στα 22,7 εκ. ευρώ από 26,98 εκ. ευρώ στις 31.12.2010 ήτοι μείωση κατά 4,3 εκ. ευρώ σε απόλυτα ποσά και 18,8 % σε ποσοστό. Αυξημένες ήταν κατά το 2010 και οι ποσότητες γάλακτος που παρέλαβε η επιχείρηση από τους παραγωγούς. Συγκεκριμένα, προμηθεύτηκε 77.684 τόνους, (αύξηση 1,44%), και μάλιστα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Παλαιοθόδωρος, με τις υψηλότερες τιμές στον ελλαδικό χώρο. Όπως επίσης επεσήμανε, παράλληλα δόθηκε ειδικό πριμ στους παραγωγούς και συνολικά η επιχείρηση έδωσε 3,09 εκ. ευρώ για το 2009 και το 2010.

Μικρή μείωση στις πωλήσεις της φέτας καταγράφηκε στο εσωτερικό της χώρας, όμως αυτή υπερκαλύπτεται από την αύξηση κατά 13,01% στις αγορές του εξωτερικού.
Keywords
Τυχαία Θέματα