ΔΝΤ: Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν "αξιόπιστο σχέδιο"!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν ένα "αξιόπιστο σχέδιο" για την μείωση του ελλείμματός τους μεσοπρόθεσμα, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

"Υπάρχουν λόγοι να ανησυχούμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ένα αξιόπιστο σχέδιο, μεσοπρόθεσμα, για την μείωση του δημόσιου ελλείμματος", είπε ο Μπλανσάρ στην εφημερίδα, μετά την ανακοίνωση από τον οίκο αξιολόγησης του αξιόχρεου Standard & Poor's
την Δευτέρα ότι ο χαρακτηρισμός ΑΑΑ που έχει η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε "κίνδυνο" καθώς η προοπτική της αμερικάνικης οικονομίας είναι "αρνητική".

Κατά τον Μπλανσάρ, παρότι "η ομιλία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα την 13η Απριλίου ήταν στη σωστή κατεύθυνση", "απομένει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις".

Για τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, "ο διάλογος ανάμεσα στα δύο κόμματα (Ρεπουμπλικανικό και Δημοκρατικό) ο οποίος ολοκληρώθηκε την 8η Απριλίου για την περιστολή των δημοσίων δαπανών κατά 39 δισεκατομμύρια ευρώ (27 δισεκατομμύρια ευρώ) δεν επαρκούν".

"Το ιδεολογικό χάσμα είναι πελώριο μεταξύ των δημοκρατικών και των ρεπουμπλικάνων όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος", πρόσθεσε.

Ο Μπλανσάρ υποστήριξε ακόμα μιλώντας στη Λε Μοντ ότι οι χώρες της "περιφέρειας" της ευρωζώνης πρέπει να βελτιώσουν σημαντικά την παραγωγικότητά τους ή να μειώσουν τους μισθούς ή και τα δύο ώστε να επαναφέρουν τις οικονομίες τους στο σωστό δρόμο.
Keywords
Τυχαία Θέματα