Πρώτο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής

Δύο ανοιξιάτικες πολιτιστικές ενότητες εκδηλώσεων, που θα εμπλουτίσουν τόσο την καλλιτεχνική δημιουργία όσο και τα καλλιτεχνικά δρώμενα στην Κυπριακή πρωτεύουσα, διοργανώνει φέτος ο δήμος Λευκωσίας. Πρόκειται για το Πρώτο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής και Μέρες Θεάτρου.

Σε συνέντευξη Τύπου η δήμαρχος Λευκωσίας, Ελένη Μαύρου, ανέφερε ότι το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής θα πραγματοποιηθεί στην τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου, της οποίας φέτος εορτάζονται τα 30 χρόνια λειτουργίας ως πολιτιστικού κέντρου, στο οποίο λαμβάνουν μέρος καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας, από
την Κύπρο και το εξωτερικό. Ακολούθως, τα γλυπτά που θα φιλοτεχνήσουν οι καλλιτέχνες θα τοποθετηθούν σε περίοπτη θέση, στη Λευκωσία.

Σήμερα, η δήμαρχος θα καλωσορίσει τους καλλιτέχνες στην Πύλη Αμμοχώστου, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει να εργάζονται και θα συνεχίσουν μέχρι τις 16 Απριλίου, στην τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου, όπου το κοινό καθώς και σχολεία θα μπορούν να τους επισκέπτονται, να βλέπουν τη δουλειά τους, ούτως ώστε να εξοικειωθούν με τη συμποσιακή γλυπτική, που είναι μια εξειδικευμένη καλλιτεχνική δημιουργία, όπου οι γλύπτες δημιουργούν σε εξωτερικούς χώρους αντί στο στενό πλαίσιο του εργαστηρίου τους. Συμμετέχουν οι γλύπτες: Angesa Petrova (Boυλγαρία), Arlindo Arez (Πορτογαλία), Ame Maeland (Νορβηγία), Beatriz Carbonell (Ισπανία), Beata Rostas (Ουγγαρία), Genti Tavanxhiu (Αλβανία), Petre Petrov (Βουλγαρία), Xavier Gonzalez (Γαλλία), Γιώργος Μωυσή (Κύπρος), Χρίστος Λανίτης (Κύπρος).

Στη συνέχεια, η δήμαρχος Λευκωσίας αναφέρθηκε στη δεύτερη ενότητα εκδηλώσεων "Μέρες Θεάτρου", με τρεις παραστάσεις από την Ελλάδα, με πρώτη την «Κυρία Κούλα», από το Θέατρο Τέχνης. Το έργο που είναι βασισμένο σε διήγημα του Μ. Κουμανταρέα, θεατρική μεταγραφή του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, πραγματεύεται τον «απρόβλεπτο» έρωτα μιας μεσήλικης Αθηναίας με ένα νεαρό φοιτητή με πρωταγωνιστές τη Λυδία Κονιόρδου, Ειρήνη Ιγγλέση και Γιώργο Φριτζήλα.

Δεύτερη παράσταση είναι τα «Ορφανά» του Ντένις Κέλι από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, την Τετάρτη 11 Μαΐου, μια παράσταση με νεανικό στίγμα για τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία που βρίσκεται σε κάθε σπίτι, μέσα στον καθένα μας. Η σκηνοθεσία είναι του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και πρωταγωνιστούν οι Μιχάλης Οικονόμου (βραβείο καλύτερου ηθοποιού 2010), Μαρία Κίτσου και Όμηρος Παυλάκης.

Τέλος, θα παρουσιαστεί «Η Γυναίκα της Πάτρας», την Τρίτη 24 Μαΐου, μια αληθινή ιστορία για μια γυναίκα, γνωστή πόρνη της Πάτρας, που ο Γιώργος Χρονάς μετά από πολλές συνεντεύξεις μετέγραψε και δραματοποίησε. Η σκηνοθεσία είναι της Λένας Κιτσοπούλου με πρωταγωνίστρια την Ελένη Κοκκίδου. Όλες οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κινηματοθέατρο «Παλλάς», στις 8:30 μ.μ.
Keywords
Τυχαία Θέματα