Δεν είναι "καλή ιδέα" η ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη

Η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν είναι καλή ιδέα μια στρατιωτική ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη. Η ΕΕ καταρτίζει σχέδια για μια τέτοια αποστολή -τη EUFOR Libya- αλλά υπογραμμίζει ότι δεν θα την πραγματοποιήσει αν δεν υπάρξει σχετικό αίτημα από το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

"Η απόφαση για την αποστολή στρατευμάτων της ΕΕ για την υποστήριξη οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να ληφθεί μόνον ως τελευταία λύση. Δεν βρισκόμαστε κατά κανέναν τρόπο σε αυτό το σημείο στη Λιβύη", δηλώνει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της Oxfam για τη Μέση Ανατολή Τζέιμι Μπάλφουρ-Πολ.

"Η εμπειρία μας σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση στον κόσμο δείχνει ότι δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να θολώνει η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της ανθρωπιστικής εργασίας", προσθέτει.

Η άποψη του Μπάλφουρ-Πολ έρχεται σε αντίθεση με αυτήν μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που σχεδίασε την πιο πρόσφατη απόφαση του οργάνου αυτού της ΕΕ για τη Λιβύη.

Η πορτογαλίδα σοσιαλίστρια βουλευτής Άνα Γκόμες δήλωσε ότι δεν κατανοεί "γιατί η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να αναπτύξει μια ανθρωπιστική αποστολή" και σημείωσε: "Ελπίζω ότι αυτό θα αλλάξει πολύ σύντομα".

Το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας επικεντρώνεται στην παραλιακή πόλη της δυτικής Λιβύης Μιζουράτα, η οποία πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ο ΟΗΕ έχει εξασφαλίσει άδεια από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι για την αποστολή φορτίων τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών στην πόλη αύτη.

Ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι η επιτυχία της επιχείρησης αυτής θα καθορίσει αν θα χρειαστεί στρατιωτική βοήθεια από την ΕΕ για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.
Keywords
Τυχαία Θέματα