Δεν είχε νόημα άλλη μια μέρα κουβέντα...

Το καθολικό πνεύμα ομοφωνίας και το υποτονικό κλίμα που κυριαρχεί στο 19ο συνέδριο του ΚΚΕ οδήγησαν στο να ολοκληρωθούν νωρίτερα οι εργασίες του.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται Το Βήμα, ενώ το συνέδριο ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί την Κυριακή, τελικώς θα ολοκληρωθεί απόψε με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία ακολούθως θα εκλέξει και το νέο γενικό γραμματέα του κόμματος.

Ήδη οι σύνεδροι έχουν εισέλθει στο θέμα της εκλογής νέας Κεντρικής Επιτροπής. Η διαδικασία προβλέπει ότι ο νέος γραμματέας
εκλέγεται από την ΚΕ -και όχι από το συνέδριο-, για να μην έχει αυξημένα αρχηγικά χαρακτηριστικά και για να λογοδοτεί πιο τακτικά, αφού το συνέδριο συνέρχεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Ο γρίφος της Αλέκας

Τα σενάρια της διαδοχής φούντωσαν λόγω του συνεδρίου του ΚΚΕ και δεδομένου ότι το ζήτημα αυτό έχει τεθεί εκ των πραγμάτων εδώ και καιρό, καθώς η κ. Παπαρήγα συμπλήρωσε 22 χρόνια στο τιμόνι του κόμματος υπερβαίνοντας προ πολλού την μακρά θητεία του Χαρίλαου Φλωράκη (διετέλεσε γενικός γραμματέας επί 17 συνεχόμενα χρόνια) και πλησιάζοντας τον χρόνο-ρεκόρ του Νίκου Ζαχαριάδη (ήταν γραμματέας επί 25 χρόνια παρότι από το 1936 έως το 1945 ήταν φυλακισμένος χωρίς όμως να αντικατασταθεί).

Ενδεικτικό του ότι το θέμα απασχολεί από καιρό τον Περισσό, είναι το γεγονός ότι το θέμα της διαδοχής επιχειρήθηκε, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, να τεθεί σε ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τον Φεβρουάριο του 2011, αλλά στελέχη του περιβάλλοντος της «σιδηράς κυρίας» του κόμματος ξέκοψαν κάθε συζήτηση.

Τα σενάρια

Όλα, πάντως, θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που έχει λάβει η ίδια. Σε κάθε περίπτωση και ενώ όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, πολλοί είναι εκείνοι στον Περισσό που επιμένουν ότι η συγκυρία δεν ευνοεί αλλαγή στην ηγεσία.

Στο μείζον ερώτημα αν είναι η κατάλληλη ή όχι ώρα για την διαδοχή, θα κληθεί να απαντήσει πολιτικά το συνέδριο, που μπορεί να μην εκλέγει τον γραμματέα, όμως θα δώσει τον τόνο των διαθέσεων που επικρατούν. Όσοι γνωρίζουν την κ. Παπαρήγα θεωρούν ότι δύσκολα θα εγκατέλειπε σε αυτή την κρίσιμη φάση το «καράβι», με το ΚΚΕ να έχει υποστεί σοβαρή εκλογική ήττα, να δέχεται σφοδρή κριτική από τους διαφωνούντες και επιπλέον να αντιμετωπίζει προβλήματα οικονομικής επιβίωσης, αλλά και συρρίκνωσης της πολιτικής και οργανωτικής του απήχησης.

Οι «δελφίνοι»

Αν παρά ταύτα τεθεί θέμα αλλαγής φρουράς, οι επικρατέστεροι να προβάλλουν ως «διεκδικητές» είναι οι Δ. Κουτσούμπας (του περιβάλλοντος του ισχυρού κομματικού παράγοντα Δ. Γόντικα, ο οποίος φέρεται να έχει το προβάδισμα σε επίπεδο συσχετισμών και το πρόκριμα εφόσον τεθεί θέμα διαδοχής) και Γ. Μαρίνος (της πτέρυγας των λεγόμενων «σκληροπυρηνικών»).

Από τα κεντρικά πρόσωπα του συνεδρίου, τα οποία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, εάν τεθεί τέτοιο θέμα, είναι ένα ακόμα πρόσωπο, σχεδόν άγνωστο στο ευρύ κοινό, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και «θεωρητικός» του ΚΚΕ, Ελένη Μπέλλου, πρόσωπο της άμεσης επιρροής της κ. Παπαρήγα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε επικεφαλής και των τριών επιτροπών του συνεδρίου (της Επιτροπής Προγράμματος, της Επιτροπής Καταστατικού και της Επιτροπής Προτάσεων) που διαμορφώνουν και τις τελικές αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα.

Η τοποθέτησή της αυτή προδικάζει την αναβαθμισμένη παρουσία της στο εσωκομματικό πεδίο, ενδεχομένως σε ένα πλαίσιο άτυπης «δυαρχίας» την επόμενη ημέρα. Αλλά και αν παραμείνει τελικώς η κ. Παπαρήγα, η διαδικασία της διαδοχής στο ΚΚΕ έχει δρομολογηθεί. Θα απομένει η επιλογή του κατάλληλου χρόνου και του κατάλληλου ηγετικού μοντέλου, ώστε να αποχωρήσει χωρίς, όμως, να αποστασιοποιηθεί από τα τεκταινόμενα στο 95χρονο ΚΚΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα