Χτίζουμε σταθερά, μεθοδικά, μια συμμαχία για την ανάπτυξη

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι, με τη γερμανική κυβέρνηση χτίζουμε σταθερά, μεθοδικά, μια συμμαχία για την ανάπτυξη. Εργαζόμαστε για να μετατραπεί το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας σ’ ένα σχέδιο για την ανάκαμψη και τη ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Η έξοδος από την κρίση δε μπορεί να έρθει μόνο από περιοριστικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εγκλωβιζόμαστε σ’ έναν φαύλο κύκλο, όταν ο δημόσιος διάλογος, εγχώριος και διεθνής, μονοπωλείται από τα σενάρια γύρω από τη διαχείριση του χρέους, όταν η συζήτηση εγκλωβίζεται μόνο στο
ζήτημα της περιστολής των δαπανών.

Ο δρόμος για την έξοδο από την οικονομική κρίση, ο δρόμος για να καταστεί δηλαδή το χρέος της χώρας βιώσιμο, περνάει μέσα από την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, γεγονός που συνεπάγεται χρηματοδότηση της ανάπτυξης, καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, αύξηση των εξαγωγών μας προς το εξωτερικό και φυσικά, ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας.

Αυτοί είναι οι σημαντικότεροι άξονες της δικής μας στρατηγικής για την παραγωγική αναδιάρθρωση της πραγματικής οικονομίας και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια, η Γερμανία είναι στρατηγικός μας εταίρος.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις, διαθέτουν μια πάρα πολύ σημαντική και πολύχρονη παρουσία στην Ελλάδα. Και δεύτερον, υπάρχει η βούληση και από τις δυο πλευρές, να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε περισσότερο ακόμα σε διμερές επίπεδο, αυτή τη συνεργασία και ταυτόχρονα στο ευρωπαϊκό πεδίο, στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διότι η ελληνική οικονομία ανήκει και θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανήκει και θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Και είναι προς το συμφέρον όλων μας να διασφαλίσουμε την ανάκαμψή της εντός της ευρωζώνης. Βήμα-βήμα λοιπόν οργανώνουμε συστηματικά τη διμερή οικονομική συνεργασία με τη Γερμανία σε νέες βάσεις, με κριτήριο τη ρεαλιστική αποτίμηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων που επιβάλλει η κρίση στην ελληνική οικονομία, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στη διαχείριση των αποβλήτων, στα τρόφιμα, στη μεταποίηση.

Ήδη, με αφορμή και το σημερινό επιχειρηματικό φόρουμ, αναπτύσσονται νέες συνέργειες μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας θα καταδείξει την ικανότητα της Ευρώπης να υπερβαίνει αποτελεσματικά τα οικονομικά προβλήματα και ταυτόχρονα να ενισχύει τον οικονομικό δυναμισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης.

Παράλληλα λοιπόν με το επιχειρηματικό περιβάλλον που διεξάγεται εδώ στην Αθήνα σήμερα, με τη συμμετοχή πολλών γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων, βρισκόμαστε εδώ σήμερα με τον Αντικαγκελάριο της Γερμανίας και Υπουργό Οικονομικών και Τεχνολογίας, τον κ. Roesler, για να επισφραγίσουμε αυτό το εξαιρετικά χρήσιμο διήμερο, όλα αυτά σε μια συμφωνία.

Μια συμφωνία που θέτει τη διμερή συνεργασία των χωρών μας σ’ ένα ακόμη πιο οριοθε
Keywords
Τυχαία Θέματα