Χρυσοχοϊδης: Η Ελλάδα είναι παρούσα και ανταγωνιστική

«Η Ελλάδα, μέσα στο σκληρό πυρήνα του ευρώ, είναι παρούσα και ανταγωνιστική. Η χώρα μας απευθύνεται πρωτίστως στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι επιχειρήσεις μας σήμερα εξάγουν σε μεγάλες και απαιτητικές αγορές, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, χώρες με υψηλούς δείκτες ανταγωνιστικότητας. Κι όμως, στις χώρες αυτές εξάγουμε σε σημαντικούς αριθμούς, από τρόφιμα μέχρι οικοδομικά υλικά».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης
και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοίδης απαντώντας σε ερώτηση αν συμφέρει του Έλληνες εξαγωγείς το δυνατό ευρώ, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων σχετικά με τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία για την εξωστρέφεια. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι: «όποιος θόρυβος γίνεται τις τελευταίες μέρες για το ζήτημα της εξόδου της χώρας από το ευρώ, όχι μόνο δεν έχει καμία βάση, αλλά είναι ένας θόρυβος που πρέπει να τελειώνει διότι έχουν τρελαθεί οι αγορές οι οποίες επιτίθενται στο νόμισμα και στη χώρα».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης επισήμανε ότι είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να ξαναδεί όλες τις πολιτικές που την συνέστησαν και την ίδρυσαν «πολιτικές στήριξης, αλληλεγγύης και τις πολιτικές της ενιαίας εσωτερικής αγοράς».

Σημείωσε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά ενώ προανήγγειλε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για το εξαγωγικό εμπόριο το οποίο ισχύει από το 1979 σημειώνοντας ότι μέχρι το φθινόπωρο θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου και αρχές 2012 θα εφαρμοστεί. Η μείωση του χρόνου εκτελωνισμού και η δημιουργίας ενός ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος που θα λειτουργεί ως Υπηρεσία μίας Στάσης για τους εξαγωγείς είναι μερικά από τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει η αναμόρφωση του πλαισίου.

Συγκεκριμένα, η δεύτερη φάση της στρατηγικής για τις εξαγωγές που παρουσίασε ο υπουργός περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

- Την αναλυτική καταγραφή των διοικητικών εμποδίων, σε συνεργασία με τους συνδέσμους εξαγωγέων (ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ) και την προώθηση λύσεων, τόσο για επιλεγμένους κλάδους προτεραιότητας (τρόφιμα, δομικά υλικά, φάρμακα, εμπορεύσιμες υπηρεσίες, τεχνολογία, ενέργεια), όσο και ευρύτερα.

- Τη δημιουργία του Single Window, ενός πρωτοποριακού και ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος, που δίνει τη δυνατότητα στην εξαγωγική επιχείρηση να χρησιμοποιήσει το σύνολο της πληροφορίας που σχετίζεται με το εμπόριο και τις συναλλαγές. Έτσι, διασφαλίζεται η διαφάνεια των συναλλαγών, γίνεται καλύτερη εκτίμηση και ανάλυση των δεδομένων, εξασφαλίζονται περισσότερα έσοδα και μειώνεται ο διοικητικός φόρτος. Συγκεκριμένα, μια επιχείρηση θα μπορεί να εκπληρώνει όλες τις απαιτούμενες θεσμικές πράξεις για διαδικασίες εισαγωγής, εξαγωγής και διέλευσης εμπορευμάτων ενώ οι διαδικασίες διέλευσης και εκτελωνισμού εμπορευμάτων προς ή από τρίτη χώρα διευκολύνονται και επιταχύνονται. Κι αυτό διότι μόνο μια φορά θα υποβάλλονται οι αναγκαίες πληροφορίες και δεν θα είναι απαραίτητη η παρουσία των εμπλεκομένων τ
Keywords
Τυχαία Θέματα