Χρονοδιάγραμμα για την ένταξη του Μαυροβουνίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ηγεσία της Ποντγκόριτσας έχουν συμφωνήσει στο χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Μαυροβουνίου. Οι αρχές του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πόμπιεντα» της Ποντγκόριτσας η οποία επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες, πρέπει έως τον Ιούνιο να αποδείξουν ότι εφάρμοσαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία του Σχεδίου Δράσης ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επόμενη έκθεση προόδου να εισηγηθεί
τη μετάβαση στην τελευταία φάση της διαδικασίας προσέγγισης της Ένωσης, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, ενημέρωσε για το θέμα αυτό τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διάρκειας κλειστής συνεδρίασης.

«Αν το Μαυροβούνιο συνεχίσει την εκπλήρωση των κριτηρίων θα είμαστε σε θέση να προτείνουμε έναρξη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Φούλε, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ακόμη ότι η αντιπροσωπεία των Βρυξελλών επέστρεψε από πρόσφατη επίσκεψη στην Ποντγκόριτσα με θετικές εντυπώσεις.

Το Μαυροβούνιο απέκτησε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας τον περασμένο χρόνο, αλλά χωρίς να έχει καθοριστεί η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαβουλεύσεων, καθώς πρέπει προηγουμένως να εκπληρώσει επτά όρους, μεταξύ των οποίων είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα