Η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν απειλείται άμεσα

Αξιωματούχοι του κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ και σχολιαστές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν απειλείται άμεσα από μια πιθανή δικαστική δίωξη σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

Ο γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι προτίθεται να ασκήσει δίωξη σε βάρος του Λίμπερμαν, ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου το οποίο είναι μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού "για ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκία μαρτύρων, απιστία και οικονομική απάτη", κατηγορίες που επισύρουν ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών.

Ο
δικηγόρος του Λίμπερμαν, ο Γιαρόν Κόστελιτς, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι ο πελάτης του είναι αθώος και "ουδεμία πρόθεση έχει να παραιτηθεί" σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας.

Ο εισαγγελέας έδωσε προθεσμία στον Λίμπερμαν για να παρουσιάσει τα επιχειρήματά του στη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας. Ο Κόστελιτς είπε στο ραδιόφωνο ότι θα ζητήσει προθεσμία έξι μηνών για να μελετήσει το φάκελο.

Μετά την ακροαματική διαδικασία, ο εισαγγελέας θα καταγράψει τα επιχειρήματα αυτά και μετά θα λάβει μια τελική απόφαση για την οποία μπορεί, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, να χρειαστούν αρκετοί επιπλέον μήνες.

"Θα συνεχίσουμε στην πορεία που χαράξαμε στους κόλπους της κυβέρνησης σαν να μην έχει υπάρξει απόφαση" του γενικού εισαγγελέα, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών Ούζι Λαντάου, μέλος του κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου.

Χωρίς τους 15 βουλευτές του Ισραέλ Μπεϊτένου ο Νετανιάχου δεν θα διαθέτει πλέον πλειοψηψία.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας Ζεέβ Ελκιν, βουλευτής του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι "όσοι ελπίζουν να δουν την πτώση της κυβέρνησης θα δουν την υπομονή τους να εξαντλείται".

Ο Αρμον Αμπράμοβιτς, πολιτικός σχολιαστής στο δεύτερο κανάλι της ιδιωτικής ισραηλινής τηλεόρασης ήταν πιο επιφυλακτικός: "Ο Νετανιάχου δεν σταμάτησε να λέει ότι ο Λίμπερμαν είναι ο φυσικός του σύμμαχος. Το πρόβλημα είναι η φύση του συμμάχου αυτού που είναι απρόβλεπτος. Ο Νετανιάχου είναι όμηρος του Λίμπερμαν", πρόσθεσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα