«Χρειαζόμαστε σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον»

"Η ελληνική αγορά συμφωνεί ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει έναν "οδικό χάρτη" αναπτυξιακής πολιτικής και έναν πολυετή προϋπολογισμό, ο οποίος όμως θα προϋποθέτει ένα δίκαιο και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον που δεν θα μεταβάλλεται ούτε θα περιορίζεται από τον πολιτικό χρόνο της εκάστοτε κυβέρνησης".

Αυτό σημειώνει με αφορμή την παρουσίαση του περιγράμματος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 από την Ελληνική Κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β.
Κορκίδης, προσθέτοντας ότι "η ΕΣΕΕ ως εκπρόσωπος του ελληνικού εμπορίου και ως κοινωνικός εταίρος έχει την υποχρέωση ουσιαστικής συμμετοχής και δυναμικής παρέμβασης στη συλλογική διαδικασία διαβούλευσης που θα ακολουθήσει, με μοναδικό σκοπό να στηρίξει την προσπάθεια σωτηρίας της χώρας μας».

«Μπορεί η Ελλάδα να αποκτά για πρώτη φορά μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό, αλλά και για πρώτη φορά βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης που της στερεί τις όποιες επιλογές. Οι στρατηγικοί στόχοι του πλαισίου δεν είναι μόνο σχεδιασμός δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά κυρίως είναι η εφαρμογή ενός ακόμη σκληρού πακέτου μέτρων. Η μέχρι σήμερα οικονομική πολιτική, δυστυχώς, δεν έλεγξε την εξέλιξη του δημόσιου χρέους, δεν κέρδισε το στοίχημα της ανάπτυξης, δεν δημιούργησε συνθήκες σταθερότητας και αξιοπιστίας, δεν πέτυχε τους στόχους στα δυο σκέλη του προϋπολογισμού, αφού περιόρισε το ΑΕΠ κατά 6% και τα έσοδα από φόρους κατά 11%, εφαρμόζοντας σκληρά και υπερβολικά μέτρα ενός φαύλου κύκλου λιτότητας και επιμένοντας στην αποτυχημένη και αντιδημοφιλή διαδικασία του μνημονίου", είπε ο κ. Κορκίδης.

Η προσπάθεια συγκέντρωσης των 23 δις, συν τα επιπλέον 4 δις για το 2011 και οποιοδήποτε άλλο ποσό προστεθεί στην πορεία, θα «χρηματοδοτηθεί» κατά 1/3 από έσοδα της πραγματικής οικονομίας και κατά 2/3 από τη μείωση των δαπανών. Στους βασικούς στόχους του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου είναι το 65% των δαπανών, δηλαδή μισθοί και κοινωνικές παροχές ύψους 14 δις, αλλά και το 85% των εσόδων που είναι φόροι και κοινωνικές εισφορές ύψους 9 δις, χωρίς όμως να περιέχει πειστική πρόταση για την ανάπτυξη, ούτε επαρκείς δυνατότητες στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

Το ερώτημα, πρόσθεσε, είναι για πόσα χρόνια και πόσες επικαιροποιήσεις του μνημονίου μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ποιος μικρομεσαίος επιχειρηματίας μπορεί να κάνει σήμερα κάποιο σχεδιασμό, έστω και μεσοπρόθεσμο. Κινούμαστε αποκλειστικά με την μέριμνα του παρόντος και ακόμη περισσότερο αδυνατούμε να εμπνεύσουμε στους εαυτούς μας και στις οικογένειές μας μεσοπρόθεσμες σκέψεις αισιοδοξίας.

Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο αποτελεί, κατά τον κ. Κορκίδη, ουσιαστικά το περιτύλιγμα επέκτασης του Μνημονίου, πέραν του πολιτικού χρόνου της Κυβέρνησης, που στο πλαίσιο του νόμου 3871/10, θα επιβάλει άλλη μια επώδυνη περίοδο με αποκρατικοποιήσεις, αυξήσεις φόρων, περικοπ
Keywords
Τυχαία Θέματα