«Χέρι βοήθειας» στα δημόσια οικονομικά

Πρόθυμη να τείνει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας εμφανίζεται τώρα η Γερμανία, όπως διαμήνυσε προχθές στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ στον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Την ίδια ώρα, η τρόικα, που επιστρέφει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα
(με τους επικεφαλής να καταφθάνουν στις 11/6), δέχεται να παγώσει ώς τον Σεπτέμβριο το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τα πιθανά νέα μέτρα. Η κυβέρνηση θα τα δώσει όλα, όπως λένε οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, για να μη χαλάσει αυτό το υπό διαμόρφωση θετικό σενάριο, φροντίζοντας να εφαρμόσει κατά γράμμα τις - ουκ ολίγες - δεσμεύσεις του Μνημονίου και τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση και μεριμνώντας να μην ξεφύγει ο προϋπολογισμός.

Θα θέσει, όμως, τις επόμενες ημέρες και τα πρώτα αιτήματα για αλλαγές στο Μνημόνιο: τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Η έκβαση του αιτήματος δεν είναι ακόμη σίγουρη.
Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει προβληματισμός στο ίδιο το οικονομικό επιτελείο για τη σκοπιμότητα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς θα δημιουργήσει μια τρύπα 130 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, ενώ είναι αμφίβολο - όπως έδειξε και η στάση των εστιατόρων την περασμένη εβδομάδα - ότι θα μειωθούν οι τιμές. Ομως ο Πρωθυπουργός φέρεται να επιμένει στο αίτημα.
Η προσπάθεια να τηρηθεί πιστά το Μνημόνιο, σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι εύκολη. Οπως διαμηνύουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ήδη άρχισαν οι πιέσεις για χαλάρωση σε διάφορα πεδία πολιτικής, κυρίως μισθούς, σε μια πρόωρη προσπάθεια προεξόφλησης των «καλών νέων». Είναι ο μεγαλύτερος φόβος του οικονομικού επιτελείου, που προς το παρόν τουλάχιστον κρατάει άμυνα με τη στήριξη του Πρωθυπουργού.

Τα καλά νέα. Ο μέχρι πρότινος βαρύς και αυστηρός με τη χώρα μας Φίλιπ Ρέσλερ ήταν προχθές στο Παρίσι πολύ εγκάρδιος με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε μόλις επισείσει τον κίνδυνο να χαθεί μια ολόκληρη γενιά αν η κατάσταση της υψηλής ανεργίας συνεχισθεί στον ευρωπαϊκό Νότο. Μη χάνοντας χρόνο, ο κ. Ρέσλερ μετέφερε το μήνυμα της κυβέρνησής του στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΟΣΑ στον κ. Στουρνάρα: τελειώνετε με τη σύσταση του Αναπτυξιακού Ταμείου για να μπει στο κεφάλαιό της και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW.
Βεβαίως, η εν λόγω πρωτοβουλία δεν αρκεί. Ιδίως μάλιστα όταν την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξακολουθεί να μην εκταμιεύει κεφάλαια στην Ελλάδα, επικαλούμενη τραπεζικά κριτήρια κινδύνου!
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η τρόικα δέχθηκε να καθυστερήσει το Μεσοπρόθεσμο και να κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα έχουν βελτιωθεί τα μακροοικονομικά μεγέθη και δεν θα της ζητηθεί να πάρει νέα μέτρα για το διάστημα 2014-16. Αλλωστε, τότε θα διαμορφωθεί και το νέο σκηνικό μετά τις γερμανικές εκλογές.
Θα έχει επίσης φανεί μέχρι τότε αν η Ελλάδα βαδίζει στον δρόμο της ανάκαμψης εντός του 2014. Το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ ήταν υπερβολικά απαισιόδοξες και ότι το ΑΕΠ θα έχει θετικό πρόσημο τον επόμενο χρόνο.
Στην πραγματικότητα, κανένας δεν θέλει να μας ζητήσει νέα μέτρα, σημειώνουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. «Είναι δυνατόν να έχετε υποστεί τόσων χρόνων ύφεση, να έχει μειωθεί το ΑΕΠ σας 25% και να σας ζητούνται νέα μέτρα;», έλεγαν ορισμένοι υπουργοί στην ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ την περασμένη εβδομάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα