Αξιοθέατο το αεροσκάφος του Τοντόρ Ζίφκοφ

To αεροπλάνο του επί 35 χρόνια ηγέτη της Βουλγαρίας την κομμουνιστική περίοδο, Τοντόρ Ζίφκοφ, ποντίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην πόλη Βάρνα, όπου θα προσελκύει τους δύτες και τους τουρίστες των ηλιόλουστων ακτών της βορειοανατολικής Βουλγαρίας.

Το σοβιετικού τύπου Τουπόλεφ-154, το οποίο είχε γίνει παραγγελία για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Ζίφκοφ, αποσύρθηκε το 1999, αλλά κάποτε μετέφερε διάσημους επιβάτες όπως ο πρώην ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.

Το αεροπλάνο ποντίστηκε σε βάθος 22 μέτρων στο λιμάνι της Βάρνας και σε απόσταση 700 μέτρων από
την ακτή ώστε να σχηματίζεται τεχνητός ύφαλος, είπε στο Ρόιτερς ο Ορλίν Τσάνεφ, πρόεδρος της ένωσης δυτών της Μαύρης Θάλασσας, στην οποία ανήκει η ιδέα.

Περίπου 30 δύτες κολύμπησαν την Τετάρτη γύρω από το αεροσκάφος, ενώ ρωσικοί όμιλοι καταδύσεων έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον να το εξερευνήσουν.

Ο Τσάνεφ είπε ότι το Τουπόλεφ-154 είναι το μεγαλύτερο αεροσκάφος που τοποθετείται στο βυθό της θάλασσας παγκοσμίως και εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Ο Ζίφκοφ κυβέρνησε τη Βουλγαρία για 35 χρόνια μέχρι την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989 και το 1998 πέθανε.

Πριν από τέσσερα χρόνια ιδιωτική εταιρία αγόρασε το ιδιωτικό γιότ του Ζίφκοφ για να διοργανώνει κρουαζιέρες στον Δούναβη.
Keywords
Τυχαία Θέματα