Ασκήσεις (δημοσιογραφικής) ανευθυνότητας

Του Χάρη Κοντοκόλια

Στα μαθηματικά λέγεται πως " για να λύσεις ένα πρόβλημα ή μια άσκηση, πρέπει να καταλάβεις τι σου ζητάει". Η σχεδόν δογματική αυτή αντίληψη έχει εφαρμογή, πέραν των μαθηματικών και στην καθημερινή μας ζωή, ιδιαίτερα με την οξύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση, που έχει πολλαπλασιάσει τα προβλήματα των Ελλήνων.
Ο κάθε μέσος Ελληνας που βρίσκεται αντιμέτωπος με την καθημερινότητα, βιώνει την κρίση και περιμένει-τουλάχιστον-καθοδήγηση από τον πολιτικό και πνευματικό κόσμο (στην δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται καθηγητές Πανεπιστημίων, δημιουργοί της τέχνης και των
γραμμάτων αλλά και δημοσιογράφοι) και ανάλυση των προβλημάτων του ώστε να καταλάβει ποιο είναι το ζητούμενο.
Την ανάλυση αυτή έχουν αναλάβει εργολαβικά κάποιοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, που είτε περιφέρονται από κανάλι σε κανάλι, ως ειδικοί και παντογνώστες επί των θεμάτων της οικονομίας και την πολιτικής (γνωμοδοτώντας-χωρί να τους ρωτήσει κανείς-επί παντός επιστητού, και όχι-ως έπρεπε-υποβάλλοντας ερωτήματα στους πολιτικούς). Υπάρχουν, παράλληλα και οι σχολιαστές των μεγάλων και μικρών εφημερίδων και των web sites, όπου, λόγω του ότι το τανγκό χορεύεται με ένα (τον δημοσιογράφο-σχολιαστή), έχει ως συνέπεια να χάνεται ο ρυθμός και τα βήματα.
Και εξηγούμαι γιατί κάνω αυτό τον πρόλογο.
Διάβασα με προσοχή σήμερα στο "ΒΗΜΑ" το άρθρο του συναδέλφου Γιάννη Πρετεντέρη, τον οποίο εκτιμώ ως συνάδελφο και άνθρωπο και η όποια κριτική του κάνω αφορά τα κείμενα του.
Είχε ως τίτλο "Ασκήσεις ανευθυνότητας" και έκρινε τα πολιτικά δρώμενα και τους πολιτικούς τις τελευταίες εβδομάδες. Με δυό λόγια η άποψη του συναδέλφου (που προφανώς εγκρίνεται και από την εφημερίδα του) είναι πως η σωτηρία της χώρας περνάει από την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και την κάλπη. Θέση την οποία υποστηρίζει με φανατισμό και ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, όχι, όμως και πολλά από τα στελέχη και τους βουλευτές της παράταξης του. Και καθώς η πρώτη προϋπόθαση (παραίτηση Παπανδρέου) είναι γεγονός μένει η άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Δεν θα συνομωσιολογήσω, ούτε θα αναζητήσω τους λόγους αυτής της απόλυτης σύγκλισης της κορυφαίας εφημερίδας του ΔΟΛ με τον αρχηγό της ΝΔ. Θα προσπαθήσω να αντικρούσω τα επί μέρους σημεία της επιχειρηματολογίας της εφημερίδας "ΒΗΜΑ" και του Γιάννη Πρετεντέρη, με όσο το δυνατό πιο σύντομο τρόπο.
1-Θεωρεί αναίτια την ανάσυρση του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό και αρχή κάθε κακού για τον τόπο. Αναρωτιέται, μάλιστα, γιατί το έκανε ο Παπανδρέου αυτό!!! Παραγνωρίζει ή αποσιωπά την κατάσταση που αντιμετώπισε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αμέσως μετά την 27η Οκτωβρίου την επιτυχή-κατά πολλούς-έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωζώνη και τη νέα συμφωνία για το χρέος.Αποσιωπά πως κανείς, ούτε και ο ίδιος, έγραψε ή είπε κάτι θετικό για την συμφωνία, την ίδια στιγμή που τα κόμματα της αριστεράς και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιούς, οπαδούς του...Ηρακλή και ταξιτζήδες εξύβριζαν τον πρόεδρο της Δημοκρ
Keywords
Τυχαία Θέματα