Αρχίζει η κούρσα για τη διαδοχή στο ΔΝΤ

Η σύλληψη-σοκ του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να επισπεύσει την κούρσα αναζήτησης του διαδόχου του στην ηγεσία του οργανισμού. Λίγες ώρες μετά την απαγγελία των κατηγοριών για σεξουαλική επίθεση και απόπειρα βιασμού εναντίον του Ντομινίκ Στρος-Καν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι όρισε τον δεύτερο στην ιεραρχία του οργανισμού Τζον Λίπσκι στη θέση του γενικού διευθυντή.

Αξιωματούχοι
του ΔΝΤ εξήγησαν ότι ο Τζον Λίπσκι κρατά συχνά τα ηνία του οργανισμού όταν απουσιάζει ο γενικός διευθυντής και ότι ο θεσμός "παραμένει εν πλήρει λειτουργία".

Ωστόσο, η ανακοίνωση της προσωρινής πλήρωσης της θέσης του γενικού διευθυντή δεν άμβλυνε τις ανησυχίες για τη δημιουργία πιθανού κενού εξουσίας , ειδικά αφού ο Τζον Λίπσκι ανακοίνωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι θα αποχωρήσει μετά τη λήξη της θητείας του τον Αύγουστο.

Αυτό κινδυνεύει να αφήσει το ΔΝΤ ακέφαλο ακριβώς κατά την περίοδο που είναι απορροφημένο στη διαχείριση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και αντιμετωπίζει την πρόκληση της ανάταξης της παγκόσμιας οικονομίας απομακρύνοντάς την από τις πολιτικές που προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009.

"Η Ευρώπη φλέγεται. Είναι καλή ιδέα να γίνει ο Λίπσκι γενικός διευθυντής, αλλά για πόσο διάστημα μπορεί να διαρκέσει αυτό;", δήλωσε αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ακόμη και αν ο Ντομινίκ Στρος-Καν απαλλαγεί από τις κατηγορίες, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα βρεθεί στην ανάγκη να αναζητήσει νέο γενικό διευθυντή υπό το βάρος των γεγονότων, παρά το ότι η εμπειρία, το ταλέντο και η πολιτική του έδωσαν στο ΔΝΤ κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία από το 2007, οπότε και ανέλαβε τη ηνία του οργανισμού.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν άμβλυνε την εικόνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως αυστηρού τοποτηρητή της χρηματοπιστωτικής ορθοδοξίας και της απελευθέρωσης των αγορών από το 2007. Οικοδόμησε μία άνευ προηγουμένου σύμπραξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διάσωση υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, που δεν αποτελούν την παραδοσιακή πελατεία του οργανισμού. Διαπραγματεύτηκε την ενίσχυση της εκπροσώπησης αναδυομένων οικονομιών στο ΔΝΤ και έκανε εκστρατεία για αυστηρότερη χρηματοπιστωτική ρύθμιση.

Οταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, τάχθηκε υπέρ της τόνωσης των δαπανών για την ανάπτυξη, για την αποφυγή μίας νέας Μεγάλης Υφεσης και έδωσε στο ΔΝΤ τον χαρακτήρα ενός περισσότερο κοινωνικά συνειδητοποιημένου θεσμού που θα ήθελε να αποφύγει τα σφάλματα που διαπράχθηκαν στη Λατινική Αμερική κατά τις δεκαετίες του '80 και του '90.

"Υπήρξε ο περισσότερο αφοσιωμένος στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση επικεφαλής του ΔΝΤ, ο περισσότερο ενεργός στον ευρωπαϊκό διάλογο", δήλωσε ο Πιζανί-Φερί. "Εχει την ισχυρή πεποίθηση ότι η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει τη λογική της νομισματικής ένωσης και να οικοδομήσει μία πολιτική ένωση".

Ο Στρος-Καν επανειλημμένως πίεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναζητήσει μία συνολικότ
Keywords
Τυχαία Θέματα