Απάντηση Ρόβλια για τις εικονικές συμφωνίες

Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχουν τεθεί οι εικονικές συμφωνίες ανάμεσα σε προμηθευτές και λιανέμπορους, οι οποίες ενώ εξασφαλίζουν εκπτώσεις στους λιανέμπορους δεν διασφαλίζουν χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή.

Αποκαλυπτικό των προθέσεων του υπουργείου είναι έγγραφο του υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνου Ρόβλια το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή με αφορμή
ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Άγγελου Κολοκοτρώνη για τη στήριξη των ρυζοπαραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Θεσσαλονίκης.

Ο βουλευτής είχε καταγγείλει τις πρακτικές πολυεθνικών καρτέλ και μεγάλων ελληνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ στον τομέα του ρυζιού καθώς οι όροι που τίθενται για την προώθηση του Συνεταιρισμού στα ράφια είναι ιδιαίτερα ασύμφοροι και δεν καθιστούν το προϊόν ανταγωνιστικό καθώς οι ρυζοπαραγωγοί πωλούν προς 0,30 ευρώ το κιλό αλλά καταλήγει να πωλείται 3 έως 3,5 ευρώ το κιλό.

«Έχει παρατηρηθεί ότι οι συμφωνίες εμπορικής συνεργασίας μεταξύ παραγωγών-προμηθευτών και λιανεμπόρων, συχνά καταλήγουν στην εκχώρηση υψηλών εκπτώσεων προς τους λιανέμπορους λόγω παροχής από αυτούς υπηρεσιών ανάδειξης και προώθησης των προϊόντων, οι οποίες δεν μετακυλίονται στη τιμή λιανικής την οποία πληρώνει ο καταναλωτής», αναφέρει ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνος Ρόβλιας και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση, έχοντας επίγνωση των δυσμενών για τον καταναλωτή αλλά συχνά και για τον παραγωγό-προμηθευτή συνεπειών αυτής της πρακτικής, μελετά το όλο θέμα».



Κεντρικός άξονας της προβληματικής μας είναι ο περιορισμός των εικονικών συμφωνιών που εξασφαλίζουν εκπτώσεις στους λιανεμπόρους, χωρίς την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών εκ μέρους τους, καθώς και ο εξορθολογισμός του ποσοστού των χορηγούμενων εκπτώσεων, ώστε να διασφαλιστεί τελικώς χαμηλότερη τιμή για τον καταναλωτή, σημειώνει στο έγγραφό του ο κ. Ρόβλιας και ενημερώνει τον βουλευτή ότι «η σχετική παρέμβαση θα ολοκληρωθεί μετά και από συνομιλίες με τους εμπλεκόμενους κλάδους παραγωγών-προμηθευτών και λιανεμπόρων ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση.



Ο κ. Ρόβλιας ενημερώνει επιπλέον ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, στοχεύοντας στην επισήμανση των ελληνικών προϊόντων, προχωράει στη δημιουργία «σήματος ελληνικού προϊόντος» με το οποίο θα επιτευχθεί τόσο η ανάδειξη των τοπικών παραγωγών, όσο και η προστασία τους από απομιμήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό. Το σήμα, η χρήση του οποίου θα είναι προαιρετική για τα προϊόντα που παράγονται και μεταποιούνται στην Ελλάδα και τα οποία συμμορφώνονται συστηματικά με προδιαγραφές που θα καθοριστούν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε κατηγορίας, θα θεσμοθετηθεί δυνάμει σχεδίου νόμου το οποίο απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τέθηκε σε δημόσια κρίση. «Η αναγνωρισιμότητα που θα επιτευχθεί με την απονομή του σήματος δε θα αφορά μόνο στα προϊόντα αλλά και στις επιχειρήσεις που τα παράγουν
Keywords
Τυχαία Θέματα