Παροχή βοήθειας στη Βόρεια Κορέα

O αμερικανός απεσταλμένος για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπόσγουορθ που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νότια Κορέα συζήτησε με τους νοτιοκορεάτες ομολόγους του για το βορειοκορεατικό αίτημα αναφορικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται την ώρα που ο νοτιοκορεατικός Τύπος κάνει λόγο σήμερα για πιθανή επίσκεψη την προσεχή εβδομάδα στη Βόρεια Κορέα μιας αμερικανικής αντιπροσωπείας που θα αποτιμήσει τις επισιτιστικές ανάγκες στη χώρα αυτή η
οποία μαστίζεται από χρόνιες ελλείψεις τροφίμων.

Ο Μπόσγουορθ και οι συνομιλητές του έχουν μια "συνολικά κοινή θέση", όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός απεσταλμένος.

Το κομμουνιστικό καθεστώς ζήτησε από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να τού παράσχουν επισιτιστική βοήθεια, ενώ μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι εκατομμύρια Βορειοκορεάτες πλήττονται από την πείνα.

Ωστόσο νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί ως προς το αίτημα αυτό και υποψιάζονται ότι το καθεστώς θέλει να συγκεντρώσει αποθέματα πριν από την 100ή επέτειο, το 2012, της γέννησης του ιδρυτή του καθεστώτος Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, μια αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον Ρόμπερτ Κινγκ, τον αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα, αναμένεται να μεταβεί την προσεχή εβδομάδα στην Πιονγκγιάνγκ για να αξιολογήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

"Θα λάβουμε απόφαση για το θέμα αυτό τις προσεχείς ημέρες και η απόφαση θα ανακοινωθεί στην Ουάσινγκτον", δήλωσε ο Μπόσγουορθ μετά τις επαφές με τον νοτιοκορεάτη επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά Ουί Σουνγκ Λακ.

Οι ΗΠΑ το 2008 είχαν δεσμευτεί να παράσχουν 500.000 τόνους ρυζιού αλλά οι παραδόσεις διακόπηκαν το 2009 εξαιτίας προβλημάτων διαφάνειας στη διανομή.

Η Σεούλ σταμάτησε το 2008 τις ετήσιες παραδόσεις 400.0000 τόνων ρυζιού.

Σύμφωνα με τη Samaritan's Purse, μια από τους πέντε αμερικανικές οργανώσεις που επισκέφτηκαν το Φεβρουάριο στη Βόρεια Κορέα, ένας δριμύς χειμώνας μείωσε στο ήμισυ τη συγκομιδή και ένα μέρος του πληθυσμού τρέφεται με χόρτα, φύλλα και φλοιό δέντρων για να επιβιώσει.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, έξι εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το ένα τέταρτο του πληθυσμού, χρήζει άμεσης βοήθειας. Ο λιμός τη δεκαετία του 1990 είχε προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Keywords
Τυχαία Θέματα