Ανησυχία για τη χρήση βαρέων όπλων

Η αποστολή του ΟΗΕ στην Ακτή του Ελεφαντοστού (Onuci) εξέφρασε την "πολύ μεγάλη ανησυχία της" για τη χρήση "με εντεινόμενο τρόπο" βαρέων όπλων από στρατιωτικούς πιστούς στον Λοράν Γκμπαγκμπό σε βάρος άοπλων αμάχων στο Αμπιτζάν.

Με τον όρο "βαρέα όπλα" η Onuci αναφέρεται στη συστηματική χρήση αυτομάτων όπλων, εκτοξευτήρων πυραύλων, όλμων κ.ά. εκ μέρους των πιστών στον Γκμπαγκμπό
στρατιωτικών δυνάμεων, "ιδίως στην περιοχή του Αμπιτζάν", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι πιστοί στον Γκμπαγκμπό επισκεύασαν πρόσφατα στρατιωτικό ελικόπτερο MI24 στο στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου στο Αμπιτζάν, ενώ φρόντιζαν και εκτοξευτήρες πολλών πυραύλων BM21 επίσης στην περιοχή του Αμπιτζάν.

Στο μεταξύ από τη διενέργεια του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών την 28η Νοεμβρίου πέρυσι έως σήμερα οι νεκροί από τη μετεκλογική πολιτική βία έχουν φθάσει ήδη τους 440, με μεγάλο αριθμό θανάτων αμάχων στο Αμπιτζάν, την οικονομική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μόνον την 17η Μαρτίου οι δυνάμεις του Γκμπαγκμπό στη συνοικία Αμπομπό του Αμπιτζάν αφαίρεσαν τις ζωές 25-30 αμάχων. Η πλευρά Γκμπαγκμπό μιλά γιά μία "συνωμοσία", ενώ ο ΟΗΕ γιά τέλεση, πιθανώς, "εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας".

Στο Αμπομπό, διαμένουν κυρίως οι υποστηρικτές του Αλασάν Ουαταρά, που η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει πρόεδρο της Ακτής του Ελεφαντοστού και πρεσβευτές του έχουν ήδη σταλεί στις πρωτεύουσες μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών (Παρίσι, Βρυξέλλες κ.λπ.).

Η Onuci αφού επισημαίνει ότι "η χρήση βαρέων όπλων προκαλεί μεγάλη βλάβη στους αμάχους", προειδοποιεί την πλευρά Γκμπαγκμπό "να μην χρησιμοποιήσει εκ νέου τέτοια όπλα, αλλιώς θα αναλάβει δράση, όπως έχει την εντολή από το καταστατικό της". Σε αυτό ακριβώς το τελευταίο, ας σημειωθεί, προτρέπει την Onuci η πλευρά του Αλασάν Ουαταρά, ζητώντας παράλληλα "να καταστραφεί και όλο το οπλοστάσιο στη διάθεση του Λοράν Γκμπαγκμπό".
Keywords
Τυχαία Θέματα