Αναβλήθηκε πάλι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Αϊτή

Στελέχη της εκλογικής επιτροπής της Αϊτής ανακοίνωσαν ότι αναβλήθηκε για δεύτερη φορά το Σάββατο η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των εκλογών λόγω διενέξεων όσον αφορά ορισμένες μάχες για βουλευτικές έδρες. Τα αποτελέσματα αναμενόταν αρχικά να δημοσιευθούν χθες, αλλά την πρώτη φορά η ανακοίνωσή τους αναβλήθηκε για την Δευτέρα και πλέον πρέπει να αναμένεται ότι θα δοθούν στην δημοσιότητα δύο ημέρες αργότερα, ανέφερε η προσωρινή εκλογική επιτροπή.

"Λόγω του υψηλού αριθμού των αμφισβητούμενων ψηφοδελτίων, το Προσωρινό Εκλογικό Συμβούλιο αναγκάστηκε να αναβάλει
ως την Τετάρτη, 20ή Απριλίου 2011, την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών", ανέφερε η επιτροπή σε ανακοινωθέν της.

Τα προσωρινά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 20ής Μαρτίου που είχαν ανακοινωθεί την 4η Απριλίου έδωσαν τη νίκη στο λαϊκό βάρδο Μισέλ Μαρτελί, με 67,57 των ψήφων· η πρώην πρώτη κυρία Μιρλάντ Μανιγκά περιορίστηκε στο 31,74%.

Η Μανιγκά είπε ότι δεν προτίθεται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, παρότι κατήγγειλε "εκλογική ληστεία" και δήλωσε ότι είναι "έξαλλη" για τη χώρα που αγαπά.

Η καθυστέρηση αποδίδεται στις δεκάδες προσφυγές στο εκλογοδικείο υποψήφιων βουλευτών στην πάμφτωχη χώρα της Καραϊβικής όπου υποστηρικτές διαφόρων εξ αυτών διαδήλωσαν και συγκρούστηκαν στις επινίκιες εκδηλώσεις.

Την Παρασκευή ο απερχόμενος πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ δέχθηκε τον Μαρτελί στο σπίτι του, στους λόφους που επιβλέπουν την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς. Ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών από την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες επίσημα για το τι συζητήθηκε στη συνάντηση, ωστόσο συνεργάτης του Μαρτελί είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχηματισμός των ομάδων που θα φροντίσουν την μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο νέος πρόεδρος της Αϊτής αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει την εξουσία την 14η Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα