ΔΕΙΤΕ: Οι 10 πιο παλιές εκκλησίες του κόσμου

03:35 17/4/2011 - Πηγή: 24wro
Η εκκλησία αρχικά είχε την έννοια της συνέλευσης...
Στην Αρχαία Αθήνα υπήρχε η Εκκλησία του δήμου, αντίστοιχη με την σπαρτιατική Απέλλα, όπου οι πολίτες, οι κάτοικοι της πόλης που είχαν πολιτικά δικαιώματα, συγκεντρώνονταν και έκαναν συνέλευση για να πάρουν αποφάσεις για την πόλη. Επίσης, στην αρχαιότητα ο όρος εκκλησία περιέγραφε την συνάθροιση του συνόλου του στρατού για να γίνει κάποια ανακοίνωση ή σύσκεψη. Στη συνέχεια με τον όρο εκκλησία περιγράφεται το σύνολο των χριστιανών.

Στα νεότερα
χρόνια, ο όρος εκκλησία περιγράφει επίσης την αυτοκέφαλη εκκλησιαστική εξουσία που μπορεί να υπάρχει σε μία χώρα, βλέπε για παράδειγμα Εκκλησία της Ελλάδας, αλλά και τον χριστιανικό ναό. Ακόμη, με τον όρο εκκλησία περιγράφεται η εκκλησιαστική ακολουθία που τελείται σε ένα ναό.

Η λέξη Eκκλησία έχει συνεχή χρήση στην ελληνική γλώσσα από την αρχαιότητα. Ετυμολογείται απο το ρήμα εκ-καλώ, με χρήση του θέματος από το επίθετο έκκλητ-ος. Εκκαλώ σήμαινε προσκαλώ άτομα εκ (από) του συνόλου να σχηματίσουν ομάδα. Αποτέλεσμα αυτής της έκ-κλησης ο σχηματισμός σύναξης, συνέλευσης. Με τη λέξη Εκκλησία περιγράφεται τόσο η διαδικασία της συνέλευσης, όσο και το αποτέλεσμά της.

Η κάτωθι λίστα περιλαμβάνει τις 10 πιο παλιές εκκλησίες του κόσμου



01 -  Dura-Europos 


Η εκκλησία Europos Dura είναι η πρώτη χριστιανική εκκλησία, βρίσκεται στην στη Συρία και χρονολογείται από το 235 μ.Χ.

02 – Megiddo


Η εκκλησία Megiddo στο Τελ Μεγκίντο, του Ισραήλ είναι ένα από τα παλαιότερα κτήρια εκκλησιών που ανακαλύφθηκε ποτέ από τους αρχαιολόγους και χρονολογείται από τον 3ο αιώνα μ.Χ.

03 - Monastery of Saint Anthony


Το Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου είναι ένα Ορθόδοξο μοναστήρι σε μια όαση στην ανατολική έρημο της Αιγύπτου. Κρυμμένο βαθιά από τα βουνά της Ερυθράς θάλασσας, βρίσκεται 334 χιλιόμετρα (207 μίλια) νοτιοανατολικά του Καΐρου. Είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της στον κόσμο, και ιδρύθηκε από τους οπαδούς του Αγίου Αντωνίου, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο πρώτος ασκητής μοναχός. Η Μονή του Αγ. Αντωνίου είναι ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια στην Αίγυπτο και έχει επηρεάσει έντονα το σχηματισμό των διαφόρων άλλων μοναστηριών.

04- Saint-Pierre-aux-Nonnains basilica


Το Saint-Pierre-aux-Nonnains basilica είναι ένα ιστορικό εκκλησιαστικό κτίριο στο Μετς, της Γαλλίας, χτίστηκε το 380 μ.Χ. και είναι μία από τις παλαιότερες εκκλησίες στην Ευρώπη.
Το κτίριο χτίστηκε αρχικά για να είναι μέρος ενός σύνθετου Ρωμαϊκού λουτρού, αλλά μετατράπηκε σε χρήση ως εκκλησία τον 7ο αιώνα, για να γίνει το εκκλησάκι της Benedictine. Ένας νέος κύριος ναός κτίστηκε στα μέσα του 1000 με επιπλέον εσωτερικές ανακαινίσεις. Τον 16ο αιώνα το κτίριο μετατράπηκε σε αποθήκη και παρέμεινε έτσι μέχρι το 1970, χρονολογία που αναστηλώθηκε και άνοιξε για συναυλίες και εκθέσεις.

05 - Church of Our Lady Mary o
Keywords
Αναζητήσεις
η αρχαιοτερη εκκλησια στην ελλαδα , παλαιοτερες εκκλησιες κυπρο
Τυχαία Θέματα