Αλ-Χαλίφα: Η κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη διάλυση του al-Wefaq

Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν δεν επιδιώκει τη διάλυση του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του al-Wefaq, παρά τις δικαστικές διώξεις σε βάρος του που ξεκίνησαν μετά τις διαδηλώσεις εναντίον της βασιλικής οικογένειας των αλ-Χαλίφα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

"Δεν θέλουμε να διαλύσουμε το al-Wefaq. Το κόμμα αυτό έκανε μερικές παρανομίες και διώκεται δικαστικά αλλά δεν κάνουμε κυνήγι μαγισσών", είπε ο σεΐχης Χάλεντ μπεν
Άχμαντ Αλ-Χαλίφα μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κατά της πειρατείας που διεξάγεται στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. "Δεν ζητούμε τη διάλυσή του. Το al-Wefaq θα παραμείνει και θέλουμε να είναι εταίρος μας στο μέλλον", τόνισε.

Την Πέμπτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ισλαμικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε δικαστικές ενέργειες για να διαλύσει το al-Wefaq και άλλο ένα σιιτικό κόμμα, την Ένωση Ισλαμικής Δράσης. Το υπουργείο κατηγορεί τα δύο κόμματα ότι παραβίασαν το σύνταγμα και τους νόμους μέσω ενεργειών που στρέφονταν κατά της εθνικής ενότητας και της κοινής ειρήνης.

Το al-Wefaq είχε 40 έδρες στο κοινοβούλιο και ήταν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ζητούσε πολιτικές μεταρρυθμίσεις ώστε το Μπαχρέιν να μετατραπεί σε συνταγματική μοναρχία και ο πρωθυπουργός να εκλέγεται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι βουλευτές του παραιτήθηκαν ομαδικά αλλά οι ηγέτες του κόμματος δεν ζήτησαν ποτέ δημοσίως την ανατροπή της οικογένειας Αλ-Χαλίφα, όπως έκαναν οι ριζοσπαστικές σιιτικές οργανώσεις.

Οι αρχές έβαλαν τέλος στις κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος με την ανάπτυξη στο βασίλειο δυνάμεων άλλων χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά εμιράτα, Ομάν και Κατάρ).

Στη διάρκεια των ταραχών σκοτώθηκαν 24 άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις αστυνομικοί. Άλλοι τέσσερις διαδηλωτές πέθαναν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα στέλεχος της εφημερίδας Al-Wasat, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ο Καρίμ Φαχράουι. Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζήτησε σήμερα να γίνει ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε ο Φαχράουι. Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση σημειώνει ότι "οι υπεύθυνοι πρέπει να συλληφθούν και να καταδικαστούν".

Ο 49χρονος Φαχράουι, που ήταν και μέλος του al-Wefaq, είχε συλληφθεί στις αρχές Απριλίου. Σύμφωνα με τις αρχές πέθανε λόγω νεφρικής ανεπάρκειας. Οι οικείοι του όμως δεν δέχονται αυτήν την εκδοχή, επισημαίνοντας ότι ήταν σε καλή φυσική κατάσταση όταν συνελήφθη.
Keywords
Τυχαία Θέματα