Χρειάζονται νέοι κανόνες για τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης

Το 77% των παιδιών ηλικίας 13-16 ετών και το 38% των παιδιών ηλικίας 9-12 ετών διαθέτουν λογαριασμό σε κάποια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι το ένα τέταρτο των παιδιών που χρησιμοποιούν υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, δηλώνουν ότι ο λογαριασμός τους είναι «δημόσιος», γεγονός που σημαίνει ότι είναι
ορατός στον καθένα, ενώ σε πολλούς λογαριασμούς εμφανίζονται οι διευθύνσεις ή/και οι αριθμοί τηλεφώνου των χρηστών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της επερχόμενης ανασκόπησης στην οποία θα προβεί το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας περί των Αρχών για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση στην ΕΕ. Θα κληθούν να συμμετάσχουν οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, οι κατασκευαστές κινητών συσκευών, οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου και κινητών εφαρμογών και περιεχομένου, οι οργανώσεις καταναλωτών, οι ερευνητές και οι οργανώσεις για τα παιδιά θα κληθούν να συμμετάσχουν στις συζητήσεις αυτές. Βασικός λόγος είναι ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης σε όλο και μικρότερη ηλικία, και ότι περισσότερα παιδιά έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω κινητών συσκευών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη με τη διαμεσολάβηση της Επιτροπής όταν οι μεγαλύτερες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης συμφώνησαν να εφαρμόσουν μέτρα για να εξασφαλίσουν τη Διαδικτυακή ασφάλεια των χρηστών ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25.000 νέων, το 15% των παιδιών ηλικίας 9-12 ετών δηλώνουν ότι έχουν περισσότερες από 100 «επαφές», ενώ μεταξύ των παιδιών ηλικίας 13 έως 16 ετών, προκύπτει ότι στο Βέλγιο, τη Δανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανότερο να έχουν πάνω από 100 επαφές.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μόλις το 56% των παιδιών ηλικίας 11 έως 12 ετών δηλώνουν ότι γνωρίζουν με ποιο τρόπο αλλάζουν οι ρυθμίσεις για τα προσωπικά στοιχεία του λογαριασμού τους στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης. Τα μεγαλύτερα παιδιά γνωρίζουν καλύτερα, αφού ποσοστό 78% των παιδιών ηλικίας 15 έως 16 ετών δηλώνουν ότι γνωρίζουν πώς να αλλάξουν τις ρυθμίσεις αυτές .

Από την έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα προκύπτει επίσης ότι μερικές από τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης που είναι δημοφιλείς μεταξύ των νέων στην Ευρώπη δεν έχουν υπογράψει τις Αρχές για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα