Άκρως επικριτική έκθεση κατά της Άγκυρας

Το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης επικρίνει, με έκθεση του, την Τουρκία, για τη συνεχιζόμενη κράτηση σε φυλακές περισσοτέρων από 1.500 εκλεγμένους "τοπικούς άρχόντες" από τις Κουρδικές περιοχές. Με έκθεση τους, για λογαριασμό του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Σουηδός Σοσιαλιστής Άντερς Κνάπε και ο Αυστριακός Χριστιανοδημοκράτης Χέργουϊν Βαν Στάα, αφού σημειώνουν ότι η εν λόγω
έκθεση, είναι αποτέλεσμα των επισκέψεων, που πραγματοποίησαν κλιμάκια του Κογκρέσου στην Τουρκία, το 2008, 2009 και 2010 και στην νοτιανατολική Τουρκία το 2007, εκφράζουν τη λύπη τους, για την έλλειψη πολιτικού διαλόγου, που υπήρξε με τις τουρκικές αρχές, κατά τη διάρκεια όλης της φάσης της προετοιμασίας αυτής της έκθεσης.

Στην άκρως επικριτική έκθεση, για την κατάσταση που επικρατεί στις τοπικές και περιφερειακές δημοκρατίες της Τουρκίας, στηλιτεύεται το γεγονός ότι, ακόμη και σήμερα, εξακολουθούν να κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, πάνω από 1.500 εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες από την ΝΑ Τουρκία, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένα μέλος του Κογκρέσου του ΣτΕ, η Λεϊλά Γκιουβέν ενώ εκφράζεται η πρόθεση του Κογκρέσου, να επισκεφθεί σύντομα την κ. Γκιουβέν και τους άλλους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία, προκειμένου να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι, για την κατάσταση των εγκλείστων στις τουρκικές φυλακές.

Στη σύσταση του το Κογκρέσο, καλεί τις τουρκικές αρχές να άρουν την διοικητική εποπτεία στις περιοχές των Κούρδων και να επιτρέψουν στις δημόσιες υπηρεσίες, να χρησιμοποιούν και άλλες γλώσσες πλην της τουρκικής.
Keywords
Τυχαία Θέματα