Ακροαματική διαδικασία για τις τιμές των καυσίμων

Σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής, Ενέργειας και Τουρισμού του βουλγαρικού κοινοβουλίου καλούνται εισαγωγείς, έμποροι και διανομείς καυσίμων, για να εξηγήσουν στα μέλη της επιτροπής τη διαδικασία διαμόρφωσης της τελικής τιμής των καυσίμων, δήλωσε το μέλος της Επιτροπής, Βαλεντίν Νικόλοφ.

Ο κ. Νικόλοφ διευκρίνισε ότι οι εταιρείες που προσέρχονται στη διαδικασία, κλήθηκαν να συμμετάσχουν σ' αυτή, διότι «υπάρχουν υποψίες ότι συμμετέχουν σε καρτέλ τιμών στο χώρο των υγρών καυσίμων».

Σύμφωνα με τον κ. Νικόλοφ, οι εισαγωγείς και
διανομείς καυσίμων θα κληθούν να αποσαφηνίσουν κάθε λεπτομέρεια που παραμένει "θολή", ως προς τον τελικό σχηματισμό της τιμής των καυσίμων.

Στη βουλγαρική αγορά, περισσότερες από 200 εταιρείες έχουν άδεια εμπορίας καυσίμων, ενώ η Lukoil, ο μεγαλύτερος χονδρέμπορος, κατέχει το 56% της αγοράς καυσίμων στη Βουλγαρία.

Ο κ. Νικόλοφ τόνισε ότι εάν οι εκπρόσωποι των εταιρειών αρνηθούν να δώσουν πληροφορίες, η Επιτροπή θα ζητήσει στοιχεία από την Τελωνειακή Υπηρεσία και την Εθνική Υπηρεσία Εσόδων, ιδέα που έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε, πρόσφατα, ότι εάν αποδειχθεί ότι οι έμποροι καυσίμων έχουν τεράστια κέρδη από τις τιμές, τότε «θα αντιμετωπίσουν τη δύναμη του κράτους».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράιτσο Τράικοφ, επισήμανε ότι η λιανική τιμή των καυσίμων δεν βασίζεται στο κόστος παραγωγής, αλλά διαμορφώνεται σε σύγκριση με την τιμή του εισαγόμενου καυσίμου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για τους Βούλγαρους καταναλωτές να αγοράζουν καύσιμα στις πλέον ανταγωνιστικές τιμές είναι να υπάρχει διαφάνεια στην αγορά, ελεύθερος ανταγωνισμός και να μην υφίστανται καρτέλ.

Στο μεταξύ, από την Εθνική Ένωση Μεταφορέων της Βουλγαρίας ανακοινώθηκε ότι αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, έπειτα από την ολοκλήρωση του πρώτου διαπραγματευτικού κύκλου με εκπροσώπους της κυβέρνησης για το θέμα της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η εξέταση όλων των παραμέτρων για τη μείωση των τιμών των καυσίμων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα