"Αφόρητο" το καθεστώς μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Το καθεστώς μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων είναι "ανυπόφορο", δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, επαναβεβαιώνοντας την "αποφασιστικότητα" της κυβέρνησης Ομπάμα για την επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Σε ομιλία της στο Παγκόσμιο Αμερικανικό-Ισλαμικό Φόρουμ στην Ουάσινγκτον, που συνδιοργανώθηκε από το Κατάρ και το Brookings Institution, ένα ίδρυμα έρευνας στην Ουάσινγκτον, το βράδυ χθες Τρίτη η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα ανακοινώσει εντός των προσεχών εβδομάδων την πολιτική
των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική που θα έχει συμπεριλάβει τις αλλαγές στην περιοχή.

"Ο πρόεδρος Ομπάμα θα μιλήσει εκτενώς για την πολιτική μας στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική", τόνισε.

Επικεντρώνοντας την ομιλία της στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, η Κλίντον ότι "ούτε το μέλλον του Ισραήλ ως ένα εβραϊκό δημοκρατικό κράτος ούτε οι νόμιμες προσδοκίες των Παλαιστινίων μπορούν να διασφαλιστούν αν δεν υπάρξει η λύση δύο κρατών ύστερα από διαπραγμάτευση", τόνισε.

"Τα κυριότερα συμφέροντα και οι αξίες των ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει, όπως η δέσμευσή μας για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επίλυση μακροχρόνιων συγκρούσεων, η αντιμετώπιση των απειλών του Ιράν, η ήττα της Αλ Κάιντα και εξτρεμιστών συμμάχων της", πρόσθεσε η Κλίντον. Αυτό σημαίνει μια ισχυρότερη αμερικανική εμπλοκή στην επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης, πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις της Κλίντον διατυπώνονται την ώρα που η Βρετανία η Γαλλία και η Γερμανία σκοπεύουν να προτείνουν κατευθυντήριες γραμμές για μια ειρηνευτική συμφωνία κατά τη συνάντηση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο, με στόχο την επανάληψη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Επικαλούμενος την απογοήτευση των τριών χωρών, ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε: "πιστεύουμε ότι είναι καιρός για το Κουαρτέτο να στείλει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα".

"Υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη απογοήτευση στην παλαιστινιακή πλευρά", δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα