Eυρωπαϊκός εμφύλιος Βορείων και Νοτίων έχει ξεσπάσει πάνω από το πτώμα του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου

Ενας ευρωπαϊκός εμφύλιος Βορείων και Νοτίων έχει ξεσπάσει πάνω από το πτώμα του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου με αφορμή το αν και υπό ποίες προϋποθέσεις θα μπορούσε στο μέλλον να εφαρμοστεί το ίδιο πρότυπο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Τον εμφύλιο πυροδότησε η προχθεσινή δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ ότι «αν θέλουμε να έχουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη, θα πρέπει
να καταστήσουμε σαφές ότι όποιος κάνει ριψοκίνδυνες επιλογές (τραπεζών) αναλαμβάνει ευθύνες». Και για να μην αφήσει καμία αμφιβολία ως προς το τι εννοούσε εξήγησε ότι αν στο μέλλον βρεθούν και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες στην κατάσταση της κυπριακής Λαϊκής, τότε σε πρώτη φάση θα πρέπει να πληρώσουν οι μέτοχοι και στη συνέχεια όσοι έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ. Οι δηλώσεις αυτές μπορεί να ικανοποίησαν χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Φινλανδία, των οποίων τα τραπεζικά συστήματα φέρονται να έχουν ισχυρά οικονομικά θεμέλια, ενόχλησε όμως πολλούς, αρχής γενομένης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο Γάλλος Μπενουά Κερέ, μέλος του Διευθυντηρίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup κακώς προέβη σε αυτές τις δηλώσεις, αφού όπως επισήμανε η Κύπρος είναι μια «ειδική περίπτωση» και το πρότυπό της δεν θα μπορούσε να εφαρμοσθεί σε άλλη χώρα της ευρωζώνης. Η δήλωση του γάλλου τραπεζίτη δεν υπήρξε κεραυνός εν αιθρία αφού στο ζήτημα της Κύπρου η ΕΚΤ έχει λάβει διακριτές αποστάσεις. Ο δε πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, αν και ήταν στις Βρυξέλλες και στις δύο συνεδριάσεις του Eurogroup που αφορούσαν την Κύπρο, δεν εμφανίστηκε (ως είθισται) στις συνεντεύξεις Τύπου που ακολούθησαν.
Δριμύτερες ήταν οι αντιδράσεις του Λουξεμβούργου το οποίο αισθάνεται, όχι αδίκως, να απειλείται άμεσα από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Στο Λουξεμβούργο λέγεται πως οι τράπεζες είναι περισσότερες από τα μπακάλικα, το δε ύψος των καταθέσεων σ' αυτές είναι περίπου εικοσαπλάσιο από το ύψος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας. Ο τέως πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε πως η ευρωζώνη αντιμετώπισε τους Κύπριους σαν να ήταν «γκάνγκστερ», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ασελμπορν επέκρινε ευθέως τη Γερμανία λέγοντας πως επιχειρεί να επιβάλει το μοντέλο της στο σύνολο της Ευρώπης.
Αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά της Ιταλίας, το τραπεζικό σύστημα της οποίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήρισε χθες προβληματικό, ενώ ο ιταλός μεγιστάνας Κάρλο Ντε Μπενεντέτι προειδοποίησε τους ευρωπαίους ιθύνοντες πως με τις δηλώσεις τους «παίζουν με τη φωτιά».
Κατόπιν όλων αυτών το ερώτημα που απασχολεί πολλούς πλέον στην Ευρώπη είναι αν ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις επειδή είναι «ένας νεαρός, άπειρος περί τα οικονομικά αγρονόμος, τον οποίον οι Γερμανοί επέλεξαν επειδή είναι Ολλανδός» ή αν μίλησε μετά λόγου γνώσεως.

ΑΠΕΙΡΟΣ Ή «ΛΑΓΟΣ»; Κατά πάσα πιθανότητα, συμβαίνουν και τα δύο. Ναι μεν ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ είπε όσα είπε χωρίς να έχει απόλυτη συναίσθηση, πλην όμως τα λόγια του απηχούσαν τις μύχιες σκέψεις πολλών στην Ευρώπη. Μύχιες σκέψεις όχι απαραιτήτως πονηρές, ούτε και αποκλειστικώς ιδιοτελείς, αφού όλοι λίγο πολύ αναγνωρίζουν πως μεγάλη ευθύνη για την οικονομική κρίση που σοβεί εδώ και πέντε χρόνια στην Ευρώπη φέρουν οι τράπεζες και τα διευθυντικά στελέχη τους.

Μανώλης Σπινθουράκης/NEA
Keywords
Τυχαία Θέματα