ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ

16:25 3/4/2011 - Πηγή: 24wro
Οι εξεγερμένοι στη Λιβύη, οι οποίοι προήλαυναν...
το πρωί της Κυριακής προς την Μπρέγκα, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, δεχόμενοι σφοδρά πυρά από τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι,...
σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Περίπου 300 με 400 εξαγερμένοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν σχεδόν δέκα χιλιόμετρα ανατολικά της Μπρέγκα, στο δρόμο προς την Αζνταμπίγια.
Την ίδια ώρα, ακούγονταν δυνατές εκρήξεις που προέρχονταν από τις θέσεις των οπαδών του Καντάφι. Τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ πετούσαν πάνω από την περιοχή.
Νωρίτερα, οι αντικαθεστωτικοί είχαν καταλάβει το πανεπιστήμιο, ένα τεράστιο συγκρότημα κτιρίων στην ανατολική είσοδο της Μπρέγκα και οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν υποχωρήσει προς τα δυτικά.
Οι εξεγερμένοι πάντως προσπαθούν να οργανωθούν καλύτερα και, για το σκοπό αυτό, δημιούργησαν στη Βεγγάζη μια "ομάδα κρίσεων", στην οποία συμμετέχει και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Καντάφι, Αμπντέλ Φατάχ Γιούνες αλ Αμπίντι, με στόχο την αναδιοργάνωση των στρατιωτικών τους δυνάμεων και τη διακυβέρνηση των περιοχών της χώρας που έχουν υπό τον έλεγχό τους
Τα ξημερώματα της Κυριακής, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν, όταν οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν κτίριο στην πόλη Μιζουράτα, που παραμένει υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Ταυτόχρονα, οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις βομβάρδισαν ορεινή πόλη νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, όπως μετέδωσε το Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.
«Η πόλη Γιαφράν δέχεται σφοδρή επίθεση» δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης στο τηλεοπτικό δίκτυο. «Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις τραυματίστηκαν» πρόσθεσε.
Παράλληλα, γιατρός που είπε ότι το όνομά του είναι Ραμαντάν, μιλώντας τηλεφωνικά με δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters, δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, τουλάχιστον 160 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Μιζουράτα, που τελεί υπό πολιορκία από τα στρατεύματα του καθεστώτος Καντάφι.


Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο γιατρός των εξεγερμένων, κάθε εβδομάδα χάνουν τη ζωή τους στις συγκρούσεις περίπου 100 με 140 άνθρωποι. Παρά τους βομβαρδισμούς των συμμάχων, ο στρατός της Λιβύης δεν έχει χαλαρώσει την πολιορκία της πόλης και οι αντάρτες βρίσκονται πλέον σε δύσκολη θέση.


Αν και οι πληροφορίες από τις μάχες που διεξάγονται δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν, αφού οι κυβερνητικοί που έχουν αποκλείσει την πόλη, δεν επιτρέπουν την είσοδο δημοσιογράφων στην περιοχή, έγινε γνωστό ότι, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων το Σάββατο, αλλά τρία άτομα σκοτώθηκαν από τα πυρά των αντιμαχομένων.


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Αιγύπτου εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν τους αντάρτες στη Λιβύη. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, που έχει την έδρα του στο Κατάρ, ένας αντάρτης που αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά του, εκπαιδεύτηκε μαζί με συντρό
Keywords
Τυχαία Θέματα