Τρία δημοψηφίσματα σε μια μέρα στη Σλοβενία!

15:35 6/5/2011 - Πηγή: 24wro
Αρχίζει σήμερα στη Σλοβενία η εκστρατεία για τα τρία δημοψηφίσματα...
που θα διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που διοργανώνονται τρία δημοψηφίσματα ταυτόχρονα την ίδια ημέρα. Τα μέλη του Κοινοβουλίου αποφάσισαν τη διοργάνωση των δημοψηφισμάτων την ίδια μέρα, ώστε...



να μειωθεί το κόστος τους.
Την προκήρυξη δημοψηφίσματος
για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ζήτησαν 40.000 πολίτες και τα δημοψηφίσματα για το νόμο που εμποδίζει την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας και τις αλλαγές στη νομοθεσία για τα αρχεία ζητήθηκαν από την αντιπολίτευση.


Ο νόμος για τις συντάξεις που υιοθετήθηκε από τη Βουλή της Σλοβενίας στις 14 Δεκεμβρίου του 2010 προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη ή στα 43 χρόνια εργασίας για τους άνδρες και στα 41 για τις γυναίκες. Το δημοψήφισμα πρότειναν τα συνδικάτα εργαζομένων που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων.


Ο νόμος για την αδήλωτη εργασία, στον οποίο αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα και Εθνικό Κόμμα υιοθετήθηκε στις 29 Μαρτίου. Τα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και για το νόμο που αφορά τα ιστορικά και αρχειακά έγγραφα, ο οποίος επιβάλει περιορισμούς στην πρόσβαση στα αρχεία της υπηρεσίας πληροφοριών της κομμουνιστικής περιόδου.


Τα δύο κόμματα υποστηρίζουν ότι με το κλείσιμο των αρχείων επιδιώκεται η συγκάλυψη της αλήθειας για το παρελθόν συγκεκριμένων προσώπων που κατέχουν και σήμερα δημόσια αξιώματα. Αντίθετα η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι αναγκαίο να προστατευθούν η εθνική ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα προσώπων, για τα οποία γίνεται αναφορά στα αρχεία. Η σλοβενική κυβέρνηση θα διαθέσει 200.000 ευρώ για την εκστρατεία ενόψει της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.
Keywords
Τυχαία Θέματα