Το πόρισμα του ΑΠΘ για τις μεταρρυθμίσεις στα ΑΕΙ

09:48 23/2/2012 - Πηγή: 24wro
Σε 47 σημεία συνοψίζει προβλήματα και αντιφάσεις που επιφέρει η εφαρμογή του νέου...
νόμου (4009/12) για τις μεταρρυθμίσεις στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, η οχταμελής Επιτροπή επιστημόνων που συγκρότησε πριν δύο μήνες το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, με απόφαση της Συγκλήτου, προκειμένου να διερευνήσει τις τεχνικές δυσλειτουργίες που επιφέρει η εφαρμογή του.

Η Επιτροπή, που αποτελείται από αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς διαφόρων ειδικοτήτων του Αριστοτελείου, αφού μελέτησε το νέο νόμο, υποδεικνύει σε 30σέλιδη αναφορά του συγκεκριμένα άρθρα και διατάξεις του που προκαλούν τεχνικά προβλήματα
στην ομαλή λειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και χρήζουν βελτίωσης, εισηγείται, δε, σε καθεμία από αυτές τις ενδεδειγμένες λύσεις και ρυθμίσεις.

Το πόρισμα της επιτροπής έχει ήδη διαβιβαστεί στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στη σύνοδο των Πρυτάνεων (η οποία θα το συζητήσει στην επόμενη συνεδρίασή της στις 9 Μαρτίου) και στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, με αίτημα να τεθεί σε διαβούλευση, προκειμένου να αποκατασταθούν τα αρνητικά σημεία του, και να ανατραπεί το κλίμα «δαιμονοποίησης» των πανεπιστημίων σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του.

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Γιάννης Μυλόπουλος, ξεκαθάρισε στη διάρκεια παρουσίασης του πορίσματος ότι το αίτημα της διαβούλευσης αφορά μία καθαρά τεχνική συζήτηση και όχι μία πολιτική αντιπαράθεση, ενώ πρότεινε να δημιουργηθεί μία επιτροπή στο υπουργείο Παιδείας για να συζητήσει τις επισημάνσεις που εισηγείται το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο.

«Δεν πρόκειται για πολιτικές διαφορές με το νόμο, αλλά εφαρμόζοντάς τον, διαπιστώσαμε 47 διατάξεις που δημιουργούν καθημερινά προβλήματα και χρήζουν αλλαγών. Γνώμονας των προτάσεών μας είναι οι ακαδημαϊκές αξίες, οι ελευθερίες και ευρυθμία του πανεπιστημίου» είπε και πρόσθεσε: «Επιθυμούμε τη συνεργασία με το υπουργείο ώστε να επανέλθει η ηρεμία στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το συγκεκριμένο κείμενο της Επιτροπής, αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι η άγονη αντίθεση στο νόμο δεν είναι η πρακτική που ακολουθούν τα πανεπιστήμια, όπως σκοπίμως κατηγορούνται. Προσπαθούμε να υπερβούμε τη σημερινή κρίση στα πανεπιστήμια».

Οι σημαντικότερες επισημάνσεις

Τα μέλη της Επιτροπής επεσήμαναν ότι για τα 47 σημεία που υποδεικνύονται στο κείμενο υπήρξε πλήρης ομοφωνία, αφορούν τα λειτουργικά προβλήματα και όχι τα θεωρούμενα ως «καυτά», όπως για παράδειγμα το ζήτημα της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ, Νίκος Παρασκευόπουλος, υπέδειξε ως σημαντικότερα από τα 47 σημεία τις διευρυμένες αρμοδιότητες των κοσμητόρων, οι οποίοι πλέον καθίστανται υπεύθυνοι ακόμη και για εκπαιδευτικά ζητήματα, για τα οποία ενδεχομένως δεν θα είναι γνώστες και δεν θα έχουν εκλεγεί από τα τμήματα, την κατάργηση των πανεπιστημιακών τμημάτων και συνεπώς της ενιαίας ακαδημαϊκής ενότητας, τον τρόπο εκλογής και τις εξελίξεις των καθηγητών, την κατάργηση τ
Keywords
Τυχαία Θέματα