Το μυστικό σχέδιο Μέρκελ για τη χρεοκοπία!

19:18 17/6/2011 - Πηγή: 24wro
Πανικό στο Παρίσι και αναταραχή στους υψηλούς πολιτικούς και τραπεζικούς κύκλους...
της Αθήνας προκαλεί η πληροφόρηση από το Βερολίνο, σύμφωνα με την..... οποία η κυβέρνηση Μέρκελ ανέθεσε στην Bundesbank και την Ένωση Γερμανικών Τραπεζών να διενεργήσουν τεστ αντοχής του γερμανικού τραπεζικού συστήματος
και της κυβέρνησης σε όλα τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα στον Σεπτέμβριο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η καγκελαρία και το υπουργείο Οικονομικών ζήτησαν από την κεντρική και τις εμπορικές τράπεζες να συγκροτήσουν ειδική επιτροπή, που θα ολοκληρώσει πολύ σύντομα ειδική μελέτη όλων των σεναρίων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2011, περιλαμβανομένων των σεναρίων για άμεσο και βαθύ «κούρεμα» πιστωτών.


Αυτό το ιδιότυπο «τεστ αντοχής» διεξάγεται με αφορμή τη διαμάχη Βερολίνου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ελληνικό πρόβλημα. Η γερμανική πλευρά επιμένει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε κάποια μορφή αναδιάρθρωσης χρέους, εφόσον διαπιστώνεται ότι τα προγράμματα διάσωσης δεν εφαρμόζονται και το γερμανικό πολιτικό σύστημα αρνείται να χορηγήσει «λευκή επιταγή» χρηματοδότησης της Αθήνας, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι σε αυτή την περίπτωση θα ανοίξει η όρεξη και των άλλων κυβερνήσεων της υπερχρεωμένης περιφέρειας για επιβράδυνση των σκληρών προγραμμάτων λιτότητας.


Από την άλλη πλευρά, ο αποχωρών πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ έχει πέσει σε δυσμένεια στο Βερολίνο, καθώς θεωρείται ότι με τις σκληρές θέσεις που παίρνει εναντίον οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στην πραγματικότητα προστατεύει τα συμφέροντα των εξαιρετικά εκτεθειμένων στο ελληνικό χρέος γαλλικών τραπεζών και ως εκ τούτου τείνει να υπερτονίζει τους κινδύνους για τη σταθερότητα της ευρωζώνης.


Ο Τρισέ έχει χάσει την εμπιστοσύνη των Γερμανών και δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο της δημοσιότητας, μετά τη δημόσια διαφωνία του με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ ο Ιταλός διάδοχός του, Μάριο Ντράγκι, που χαίρει μεγαλύτερες εκτίμησης στο Βερολίνο, έχει αρχίσει να υποκαθιστά ήδη τον Τρισέ στην έκφραση των δημόσιων θέσεων της ΕΚΤ. Το Βερολίνο, εξάλλου, δεν έχει συγχωρήσει στον Τρισέ ότι προχώρησε σε μεγάλης αξίας αγορές ελληνικών ομολόγων από τον περασμένο Μάιο, παρά τη διαφωνία της Bundesbank, και υπάρχει η υποψία ότι αυτές έγιναν κυρίως από γαλλικές τράπεζες, οι οποίες διευκολύνθηκαν στο «ξεφόρτωμα» ελληνικού κινδύνου από τα χαρτοφυλάκιά τους.


Τα πρώτα συμπεράσματα της ειδικές έρευνας, που δεν έχει ολοκληρωθεί, ανακοινώθηκαν από το νέο διοικητή της Bundesbank την Κυριακή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Welt am Sonntag”. Ο Γιενς Βάιντμαν, τραπεζίτης που θεωρείται ότι έχει την πλήρη εμπιστοσύνη της Μέρκελ και διορίσθηκε πρόσφατα στη θέση του Άξελ Βέμπερ, παρ’ ολίγον διαδόχου του Τρισέ στην ΕΚΤ, διαφοροποιήθηκε πλήρως από τις επίσημες θέσεις της ΕΚΤ κατά της ελληνι
Keywords
Τυχαία Θέματα