Το made in China πυρηνικό όραμα του Μπιλ Γκέιτς

19:06 12/12/2011 - Πηγή: 24wro
Ο Μπιλ Γκέιτς αποφάσισε να κινηθεί πιο πράσινα εισβάλλοντας στην...
Κίνα. Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος που αποσύρθηκε από την διοίκηση της Microsoft, προκειμένου να ρίξει όλο του το ενδιαφέρον στην φιλανθρωπία και την ανάπτυξη και προώθηση καθαρών τεχνολογιών, ανακοίνωσε το νέο του πυρηνικό όραμα: την κατασκευή....

ενός πυρηνικού αντιδραστήρα τέταρτης γενιάς στην ενεργοβόρο Κίνα. Η Terrapower, εταιρία που χρηματοδοτεί αδρά ο κ. Γκέιτς, συνεργάζεται με την κρατική κινεζική Εθνική Επιχείρηση Πυρηνικών
(CNNC), για την από κοινού ανάπτυξη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα νέου τύπου, ο οποίος θα είναι - τουλάχιστον στη θεωρία - ασφαλέστερος και φιλικότερος προς το περιβάλλον από τους υπάρχοντες, Επίσης θα έχει περιορισμένες ανάγκες για εμπλουτισμό ουρανίου και επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων.

Ο νέος πυρηνικός αντιδραστήρας «κινούμενου κύματος» (traveling wave), που θα χρηματοδοτηθεί με ένα δισεκατομμύριο δολάρια (750 εκατ. ευρώ) μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, θα χρησιμοποιεί απεμπλουτισμένο ουράνιο ως πηγή ενέργειας, ενώ θα αντέχει σε σεισμούς και παλιρροϊκά κύματα - ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας μετά το καταστρεπτικό πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

«Η νέα τεχνολογία που εξετάζουμε είναι χαμηλού κόστους, εξαιρετικά ασφαλής και παράγει πολύ λίγα απόβλητα», δήλωσε ο αμερικανός μεγιστάνας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Πεκίνο, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε εκεί την περασμένη εβδομάδα και τις συνομιλίες που είχε με αξιωματούχους του κινεζικού Υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας, επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στις δυο πλευρές βρίσκονται ακόμη σε «πρωταρχικό στάδιο».

«Η Κίνα εκτιμάει την κοινωνική επιρροή και την ικανότητα του κ. Γκέιτς να αντιλαμβάνεται την έννοια της καινοτομίας», τόνισε στην ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας, «τρίβοντας τα χέρια του» από την ικανοποίησή του για τη συνεργασία.

Όπως έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ο κ. Γκέιτς, στόχος της εταιρίας TerraPower είναι η ανάπτυξη μίνι πυρηνικών σταθμών ανά τον κόσμο που θα μπορούν να λειτουργούν για δεκαετίες με απεμπλουτισμένο ουράνιο, χωρίς την ανάγκη ανεφοδιασμού και μειώνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος, αν και η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν έχει δοκιμαστεί σε ευρεία κλίμακα στην πράξη.
trelokouneli.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα