Τι θα συμβεί στην Ευρώπη αν πτωχεύσει η Ελλάδα

15:18 8/2/2012 - Πηγή: 24wro


Την ώρα που κορυφώνεται η δραματική διαπραγμάτευση με την τρόικα για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αίσθηση έχουν ...
προκαλέσει οι δηλώσεις της Ολλανδέζας επιτρόπου Νέλι Κρους, η οποία επιχείρησε να υποβαθμίσει τις συνέπειες μιας πτώχευσης και εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, παρ’ ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο κορυφαίος τραπεζίτης της Ευρώπης, Γιόζεφ Ακερμαν, προειδοποιούσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην «παίζουν με τη φωτιά της χρεοκοπίας».

Η
Νέλι Κρους, επίτροπος αρμόδια για θέματα Ψηφιακής Σύγκλισης και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αμφισβήτησε τη σοβαρότητα των παρενεργειών που θα υπάρξουν για την ευρωζώνη από μια πτώχευση και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Πάντα λένε ότι αν μια χώρα θελήσει να βγει από τη νομισματική ένωση ή της ζητήσουν να φύγει, τότε ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωζώνης θα καταρρεύσει. Αυτό απλώς δεν είναι αλήθεια» τόνισε η Κρουζ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, πήρε «καθαρή» θέση υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ» τόνισε, προειδοποιώντας ότι το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν υψηλότερο από το κόστος που θα είχε η συνέχιση της στήριξης της Ελλάδας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υπενθύμισε ότι με βάσει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη «δεν μπορούμε να διώξουμε τους Ελληνες» από την ευρωζώνη. «Εάν τους αναγκάσουμε ή τους πιέσουμε τόσο ώστε να παραιτηθούν, θα αναγκαστούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα και θα πρέπει να επενδύσουμε αδιανόητα κεφάλαια» προειδοποίησε. Αυτό, όπως είπε, θα ήταν τουλάχιστον εξίσου ακριβό όσο είναι το κόστος των πακέτων στήριξης της Ελλάδας μέχρι τώρα.

Πόσο σοβαρό θα είναι, τελικά, το πλήγμα για την ευρωζώνη, αν αποτύχει η προσπάθεια για μια νέα συμφωνία στήριξης και η χώρα βρεθεί σε αδυναμία να πληρώσει το τριετές ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου, κάτι που θα σηματοδοτούσε την επίσημη χρεοκοπία της χώρας; Και τι θα σήμαινε, πολύ περισσότερο, μια απόφαση της κυβέρνησης, λόγω έλλειψης ρευστότητας για την πληρωμή βασικών υποχρεώσεων, να τυπώσει δραχμές, εγκαταλείποντας την ευρωζώνη;

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα εξελισσόταν αυτό το εφιαλτικό σενάριο. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η αυστηρή προειδοποίηση από τον κορυφαίο τραπεζίτη της Ευρώπης, τον Ελβετό επικεφαλής της Deutsche Bank και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Γιόζεφ Ακερμαν, ο οποίος μιλώντας πριν από λίγες ημέρες από το ετήσιο Φόρουμ του Νταβός τόνισε: «Οι κίνδυνοι από μια χρεοκοπία είναι πολύ σοβαρότεροι από όσο οι άνθρωποι συνήθως υπολογίζουν. Είναι σαν να παίζεις με τη φωτιά, αν νομίζεις ότι μια χρεοκοπία δεν θα είχε συνέπειες».

Κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες

Ο Γιόζεφ Ακερμαν προειδοποίησε για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες, αν πτωχεύσει η Ελλάδα, καθώς θα κλονισθεί
Keywords
Τυχαία Θέματα