ΘΥΡΑ 7: 8/2/1981

14:38 8/2/2012 - Πηγή: 24wro
Σύμφωνα με τους θεολόγους, ο Θεός ποτέ δεν κάνει λάθη...
Το μικρό ανθρώπινο μυαλό όμως πάντα προσπαθεί να βρει εξήγηση σε όσα γίνονται. 31 χρόνια μετά την τραγωδία στο γήπεδο Καραϊσκάκη και την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και του Ολυμπιακού, όλοι εξακολουθούν να αναρωτιούνται. Ποιός τελικά φταίει για ό,τι έγινε εκείνη την ημέρα; Τελικά, μήπως ο Θεός έκανε λάθος;

Ημερομηνία: 8 Φεβρουαρίου 1981.
Τόπος: Στάδιο Καραϊσκάκη, Θύρα 7, σκαλοπάτια.
Θύματα: 21
Θύτης:
μαξιλάρι*
Τιμωρία:

Μοιάζει με κακό αστείο… Σαν ένα αστυνομικό δελτίο, μετά από 31 ολόκληρα χρόνια. Ο θρίαμβος που έγινε τραγωδία… Η τραγωδία που έγινε οργή… Η οργή που έμεινε οργή… Ο πόνος; Κανείς δεν μιλάει για τον πόνο. Η λέξη πόνος είναι πολύ μικρή για να μπορέσει να εκφράσει τα συναισθήματα των ανθρώπων των 21 νεκρών της μεγαλύτερης τραγωδίας που έχουν δει ποτέ τα ελληνικά γήπεδα. Ακόμη και σήμερα. Εν έτει 2012. 31 χρόνια μετά τα όσα συνέβησαν, κανείς, μα κανείς δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το σοκ. Κανείς δεν μπορεί να μην δακρύσει όταν θα ακούσει, θα δει ή θα διαβάσει κάποιο αφιέρωμα για την τραγωδία της Θύρας 7.

8 Φεβρουαρίου 1981. Ημέρα Κυριακή. Στάδιο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την ΑΕΚ, στο ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Ελλάδας. Ντέρμπι με τα όλα του. Η αρμάδα του Μάικ Γαλάκου δήλωνε έτοιμη να κάνει τα πάντα για τη νίκη. Ο κόσμος του Ολυμπιακού δήλωσε και πάλι παρών. Το Φαληρικό Στάδιο είχε γεμίσει πολλή ώρα πριν το εναρκτήριο λάκτισμα. Ζέσταμα των παικτών των «ερυθρολεύκων», αποθέωση. Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες αλλαγές και να γίνουν, μερικά πράγματα δεν αλλάζουν στο Καραϊσκάκη.
Η Θύρα 7 και πάλι δραστήρια… Χωρίς ιδιαίτερη οργάνωση, αλλά δραστήρια. Το εισιτήριο; Φτηνό, 100 δραχμές. Εύκολα μπορούσαν οι μικροί να μπουν στο Καραϊσκάκη. Έχοντας ή μη έχοντας εισιτήριο. Από τα μεγάφωνα ακούγεται η ενδεκάδα του Ολυμπιακού. Σαργκάνης (όλε), Κυράστας (όλε), Βαμβακούλας (όλε), Παπαδόπουλος (όλε), Νοβοσέλατς (όλε), Κουσουλάκης (όλε), Περσίας (όλε), Νικολούδης (όλε), Αναστόπουλος (όλε), Ορφανός (όλε), Γαλάκος (όλε). Προπονητής της ομάδας, ο Κάζιμιρ Γκόρσκι (όλε).

Από την αντίπερα όχθη; Ο άνθρωπος που λίγα χρόνια αργότερα, θα άλλαζε τον Ολυμπιακό. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος μαζί με τους Οικονομόπουλο, Αρδίζογλου, Μανωλά, Καραβίτη, Παραπραστανίτη, Θώδη, Βλάχο, Ελευθεράκη, Κώττη και Μαύρο απάρτιζαν την ενδεκάδα της ΑΕΚ.

Και ο αγώνας αρχίζει… Ο Ολυμπιακός σαρώνει στο πέρασμά του τα πάντα. Μάικ Γαλάκος (3), Βαγγέλης Κουσουλάκης, Κώστας Ορφανός και Νίκος Βαμβακούλας, είναι οι σκόρερ στο ιστορικό 6-0 του Ολυμπιακού. Ο αγώνας αυτός θα έμενε στην ιστορία. Η έναρξη του αγώνα είχε γίνει στις 15:00. Πριν ακόμη η αναμέτρηση φτάσει στο 90’, οι φίλοι των Πειραιωτών είχαν αρχίσει να πανηγυρίζουν. Ολυμπιακός, Ολυμπιακός… Αυτή είναι η ιαχή που δονούσε εκείνη την στιγμή το Καραϊσκάκη.
Η ώρα 16:58 και ο αγώνας βρίσκεται στο 88’. Κάποιοι φίλαθλοι από την Θύρα 7, αποφασίζο
Keywords
Τυχαία Θέματα