Τι θα γίνει με το ευρώ αν χρεοκοπήσει το δολάριο;;;

05:00 12/10/2013 - Πηγή: 24wro


Διατηρούνται οι πιέσεις που προκαλούν στο δολάριο οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και των Ρεπουμπλικάνων για την...

επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα του Δημοσίου Χρέους.Η αβεβαιότητα που επικρατεί στις ΗΠΑ καθώς δεν έχει ακόμη αποσοβηθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας, ευνοεί το ευρώ, το οποίο ενισχύεται τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του γιέν. Έτσι, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3550 δολ από 1,3522 δολ
που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3566 δολάρια.

Σημειώνεται ότι πρόεδρος Ομπάμα συναντήθηκε προχθες με αντιπροσωπεία των Ρεπουμπλικάνων στο Λευκό Οίκο χωρίς όμως να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών. Εντούτοις ο πρόεδρος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση για προσωρινή άρση του πλαφόν στο Δημόσιο Χρέος. Στο μεταξύ η αναστολή λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ έχει ως αποτέλεσμα να μην δημοσιοποιούνται στατιστικά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το Υπουργείο Εμπορίου, δεν λειτουργούν.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών (ΗΔΑΤ) παρατηρήθηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα το περιθώριο να υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 7%. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 13 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και το υπόλοιπο 1 εκατ. ευρώ σε εντολή πώλησης.
Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου υποχώρησε περαιτέρω στο 8,81% από 9,08 που έκλεισε χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,86% να περιοριστεί στο 6,96% από 7,22% που έκλεισε χθες.
Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν οριακή πτώση. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,53% από 0,55%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,44% από 0,45%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,34%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,225%, ενώ στο μήνα το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 0,129%.

athensmagazine.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα