Τα περίεργα του κώδικα οδικής κυκλοφορίας

00:48 21/6/2012 - Πηγή: 24wro

Πέρασες με κόκκινο τη διάβαση ως πεζός...

Τότε έχεις παρανομήσει και ο τροχονόμος στη γωνία μπορεί να σου κόψει πρόστιμο μέχρι και… 40 ευρώ! Η «παράβαση» αυτή προστίθεται σε μία λίστα με παρόμοιες περιπτώσεις που τιμωρούνται με διοικητικά και χρηματικά πρόστιμα από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Ο Γιάννης Τσούκας, 23 ετών δήλωσε:

Πλάκα μου κάνετε! Δεν το γνώριζα και η αλήθεια είναι ότι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο συμπεριφοράς της απλής καθημερινότητας των Ελλήνων. Πρόστιμο βάζουν στους πεζούς που περνάνε τη διάβαση, τί γίνεται όμως με τους οδηγούς που δεν σταματούν
στη διάβαση; Θεωρώ πως αυτό το πρόστιμο είναι υπερβολικό και γίνεται μόνο και μόνο για να βάλουν λεφτά στο ταμείο.

Αν κάποιος αρέσκεται στο να ακούει μουσική στο αυτοκίνητό του στη διαπασών, τότε θα πρέπει να ξέρει ότι ο ΚΟΚ, δεν αστειεύεται και επιβάλλει πρόστιμο 200 ευρώ, καθώς και αφαίρεση της άδειας οδήγησης.
Πάντως, γενικότερα, η εκπομπή ρύπων ή θορύβου πέραν των επιτρεπόμενων ορίων τιμωρείται από τον Κώδικα με 200 ευρώ. Πρόστιμα επισείουν, όμως, κι άλλες κινήσεις που κάνουν οι οδηγοί στην καθημερινότητά τους, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Η παράνομη όπισθεν, με βάση το άρθρο 22 του ΚΟΚ, τιμωρείται με 80 ευρώ, ενώ το “αντικανονικό άνοιγμα θυρών οχήματος” με 40 ευρώ!
Αν σου αρέσει την ώρα που οδηγείς να μιλάς και στο τηλέφωνο, ακόμη και με τη χρήση ακουστικών, τότε θα πρέπει να ξέρεις ότι αυτό μπορεί να σου στοιχίσει 100 ευρώ και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας. Τα ίδια πρόστιμα επισείουν, γενικώς, η χρήση ακουστικών συνδεδεμένα με ηχητικές συσκευές, αλλά και η χρήση τηλεόρασης!
Στις αγροτικές περιοχές, η “μη επίβλεψη ζώων” (!) τιμωρείται με 20 ευρώ, ενώ η κίνηση μη μηχανοκίνητων οχημάτων ή οχημάτων, τα οποία εκ κατασκευής δεν αναπτύσσουν ταχύτητα πάνω από 50 χλμ/ ώρα σε αυτοκινητόδρομο, τιμωρείται με 200 ευρώ.
Αυτά δεν τα έχουμε ακούσει ποτέ, ούτε εγώ, ούτε κανένας συγχωριανός μου. Τέτοιοι κανόνες είναι ανέκδοτο. Στα χαρτιά μένουν αυτά, δηλώνει με νόημα ο Τάσος Κουμπάρδας, 45 ετών, αγρότης από τον Ασπρόπυργο.
Για τους πιο “άτακτους” οδηγούς με “αγωνιστικές” οδηγικές συμπεριφορές, οι ποινές είναι ιδιαίτερα τσουχτερές. Έτσι, όσοι συμμετέχουν σε παράνομους αγώνες, είτε αυτοί γίνονται στους δρόμους, είτε εντός πίστας, τότε κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή για έναν χρόνο και να πληρώσουν πρόστιμο 200 ευρώ. H Ιωάννα Καρατζά, 33 ετών, δήλωσε στο ΑΜΠΕ:
Έχω αρκετούς φίλους που έχουν συμμετάσχει σε νόμιμους αγώνες. Ενώ εγώ είχα υπόψη μου τις διατάξεις αυτές, είμαι πεπεισμένη ότι ο πολύς κόσμος δεν έχει σωστή ενημέρωση. Ακόμα και να γνώριζαν τις σχετικές διατάξεις, δεν είμαι σίγουρη ότι φτάνουν για να αποτρέψουν δυσάρεστα φαινόμενα και ατυχήματα που δημιουργούνται από παράνομους αγώνες και παραβατικές συμπεριφορές, κυρίως νέων παιδιών με άγνοια.
Αν τώρα κάποιος θέλει να διατηρήσει το μυστήριο της ζωής του, κάνοντας τα τζάμια του αυτοκινήτου του πιο σκούρα, θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο από 200 μέχρι 700 ευρώ, ενώ θα του αφα
Keywords
Τυχαία Θέματα