Τα αυθαίρετα συνεχίζουν να χωρίζουν Μπιρμπίλη-Παπακωνσταντίνου

21:20 27/4/2011 - Πηγή: 24wro
Να τετραγωνίσουν τον κύκλο σχετικά με το ζήτημα...
των αυθαιρέτων, με τρόπο που να επιφέρει και έσοδα στα κυβερνητικά ταμεία αλλά και να υπάρχει μέριμνα για το περιβάλλον, επιχείρησαν ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η Υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη,
σε μια συνάντηση τους, την Τετάρτη (27/04), που αποδείχτηκε μάλλον άκαρπη.

Η κ. Μπιρμπίλη, σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης, τόνισε ότι οι συνομιλίες διεξάχθηκαν σε θετικό κλίμα, ενώ σημείωσε ότι συζητήθηκε και το θέμα της ενέργειας.

"Με τον Γιώργο μιλάμε καλά." είπε η κ. Μπιρμπίλη.

Από την πλευρά του ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο τη ΔΕΗ, ενώ για τα αυθαίρετα ανέφερε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα τελικές αποφάσεις.

Αν και οι δύο υπουργοί θέλησαν να υποβαθμίσουν το θέμα της αντιπαράθεσης για τα αυθαίρετα, εκτιμάται ότι το ζήτημα συζητήθηκε στη συνάντηση, ενώ είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα για την “τακτοποίηση.”

Να υπενθυμιστεί ότι η υπουργός Περιβάλλοντος είχε εκφράσει την αντίθεσή της με τυχόν “εισπρακτικού χαρακτήρα” ρύθμιση για τα αυθαίρετα, λέγοντας πως “δεν πρόκειται να καλύψει με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα μια ρύθμιση που έχει μόνο εισπρακτική λογική.”

Πεταλωτής: Προέχει το περιβάλλον και μετά τα έσοδα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Realfm, τόνισε ότι η ρύθμιση για τα αυθαίρετα, που ενδεχομένως να ισχύσει, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αρχικά το περιβάλλον και δευτερευόντως τα έσοδα.

Ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα αποχώρησης της κ. Μπιρμπίλη από την κυβέρνηση, ωστόσο τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να βάλει τροχοπέδη στο κρίσιμο, όπως το χαρακτήρισε, έργο που συντελείται.

Και αποσαφήνισε ότι τα αυθαίρετα “δεν είναι θέμα ούτε του Γ. Παπακωνσταντίνου, ούτε της Τ. Μπιρμπίλη, είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης” σε ένα πρόβλημα που “θα πρέπει να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο.”

Πως ενδεχομένως να γίνει η “τακτοποίηση”

Το πρόστιμο για την ανέγερση αυθαιρέτου είναι ίσο με το 30% επί της αντικειμενικής αξίας και το πρόστιμο διατήρησης, ετησίως, ίσο με το 5% της αντικειμενικής αξίας.

Η μείωση των προστίμων εκτιμάται ότι ίσως ξεπεράσει και το 50%.

Η νομιμοποίηση τους όμως, αποκλείεται σε κάθε περίπτωση, καθώς υπάρχει συνταγματικό κώλυμα.

Ένα από τα σενάρια κάνει λόγο για συγχώνευση των δύο προστίμων, ώστε να παραμείνει μόνο το, σημαντικά μειωμένο, πρόστιμο ανέγερσης.

Θα καταβάλλεται δηλαδή αρχικά μία προκαταβολή και το υπόλοιπο ποσό του προστίμου θα επιμερίζεται σε δόσεις.

Για όσους δεν μπουν στη ρύθμιση θα ξεκινήσουν έλεγχοι, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατεδάφισης.

Από την "τακτοποίηση" θα εξαιρεθούν, βεβαίως, τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε δάση, στον αιγιαλό,
Keywords
Τυχαία Θέματα