Εκτός συστήματος οι συνταξιούχοι του ΤΕΑΠΕΤΕ

Εκτός του ενιαίου συστήματος πληρωμών παραμένουν οι συνταξιούχοι του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εμπορικής (ΤΕΑΠΕΤΕ) επειδή εκκρεμεί από τον Απρίλιο του 2006, η παράδοση των αρχείων των συνταξιοδοτικών φακέλων στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Κοινωνική Ασφάλιση Α.Ε).

Αυτό είχε τονίσει στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών κ.κ. Νικολόπουλου
Θ. Καράογλου και Α. Καρυπίδη σχετικά με την ολοκλήρωση του συστήματος ελέγχου των συντάξεων. Ο κ. Κουτρουμάνης πρόσθεσε, ότι το ΤΕΑΠΕΤΕ επιμένει στην άρνηση του παρά τις επανειλημμένες αυστηρές συστάσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το ζήτημα αυτό παραμένει ανοιχτό από το 2006 οπότε με τους νόμους 3371/2005 και 3455/2006, η τότε κυβέρνηση δημιούργησε το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), στο οποίο υπήχθη και το Ταμείο Επικουρικής Σύνταξης των Εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα (ΤΕΑΠΕΤΕ), ενώ διαχωρίστηκε και η συνταξιοδοτική αντιμετώπιση των εργαζομένων σε ασφαλισμένους προ και μετά του 1993. Ο σύλλογος των υπαλλήλων της Εμπορικής τράπεζας, θεωρώντας ότι θίγονται ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, προσέφυγε κατά της υποχρεωτικής ένταξης του ασφαλιστικού ταμείου στο ΕΤΑΤ και με δύο αποφάσεις του Πρωτοδικείου και του Εφετείου δικαιώθηκε.

Ο Σύλλογος εργαζομένων και η ΟΤΟΕ υποστηρίζουν ότι το ΤΕΑΠΕΤΕ είναι ειδικός λογαριασμός κοινωνικής ασφάλισης, που συστάθηκε με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου μεταξύ της Εμπορικής Τράπεζας και του Συλλόγου με σκοπό τη χορήγηση Επικουρικής σύνταξης και κάθε τροποποίηση των όρων και των προϋποθέσεων ασφάλισης και συνταξιοδότησης ανήκουν αποκλειστικά στη δικαιοδοσία των συμβαλλομένων μερών χωρίς παρεμβάσεις τρίτων.

Το ΤΕΑΠΕΤΕ ιδρύθηκε το 1954 διαδεχόμενο το «Ταμείο Περιθάλψεως», το οποίο λειτουργούσε αποκλειστικά με πόρους της Εμπορικής Τράπεζας και αποτελείται από δύο κλάδους, Πρόνοιας (Εφάπαξ) και Ασθενείας.

Η μετάπτωση του Επικουρικού στο ΙΚΑ αποτελεί δυσμενή εξέλιξη για τους συνταξιούχους της Εμπορικής Τράπεζας. Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του ΙΚΑ (όρια ηλικίας, χρόνια ασφάλισης) είναι δυσμενέστερες σε σχέση με τα ισχύοντα στο ΤΕΑΠΕΤΕ. Ταυτόχρονα οι εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι υπέρ του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ανέρχονται σε 7,25 % επί του συνόλου των καταβαλλόμενων αποδοχών ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο που καταβάλλουν άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Η ΟΤΟΕ υποστηρίζει, ότι με το Ν. 3371/2005, έχουν δημιουργηθεί δυο κατηγορίες συνταξιούχων. Οι προ του 1993 ασφαλισμένοι για τους οποίους οι αυξήσεις υπολογίζονται επί του όλου ποσού της σύνταξης συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων (επίδομα πολυετίας, επιστημονικό επίδομα, επίδομα βαθμού, ανθυγιεινής και νυχτερινής εργασίας) και οι μετά το 1993 ασφαλισμένοι για τους οποίους οι αυξήσεις υπολογίζονται μόνο επί του βασικού ποσού της σύνταξης.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων τ
Keywords
Τυχαία Θέματα