Στο ΝΑΤΟ σήμερα η Τουρκο-συριακή κρίση

09:27 26/6/2012 - Πηγή: 24wro
Έκτακτη συνεδρίαση στην έδρα του ΝΑΤΟ σήμερα στις Βρυξέλλες, μετά την κατάρριψη...
του τουρκικού μαχητικού F-4 Phantom την περασμένη Παρασκευή από την συριακή αεράμυνα, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας. Το άρθρο 4 της ιδρυτικής συμφωνίας της βορειοατλαντικής συμμαχίας προβλέπει ότι οι χώρες μπορούν να «συμβουλευθούν μεταξύ τους οποτεδήποτε εάν κατά τη γνώμη μίας χώρας εξ αυτών απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή
ασφάλεια οποιουδήποτε μέλους της βορειατλαντικής συμμαχίας».

Τις ήδη τεταμένες σχέσεις έχει επιβαρύνει και το χθεσινό δεύτερο περιστατικό επίθεσης σε τουρκικό αεροπλάνο έρευνας και διάσωσης, το οποίο έπαιρνε μέρος στις έρευνες για τον εντοπισμό του F-4.

Μετά το τέλος της χθεσινής επτάωρης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ότι η «εχθρική» πράξη της Συρίας «δεν θα μείνει ατιμώρητη». Ξεκαθάρισε όμως ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τον εαυτό της, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, καθώς δεν έχει την πρόθεση να κηρύξει πόλεμο σε κανέναν.

Ως αντίποινα όμως, και ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα της σημερινής συνόδου της Συμμαχίας, ο Αρίντς ανήγγειλε ότι η χώρα του θα αποφασίσει το επόμενο διήμερο εάν θα διακόψει τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος προς τη γειτονική Συρία.

Σύμμαχος στην προσπάθεια της Τουρκίας να επιβληθούν κυρώσεις στην Συρία στην σημερινή συνεδρίαση των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, είναι οι ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς την Τουρκία και δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τη Τουρκία, ώστε η Συρία να λογοδοτήσει για την «εσκεμμένη», όπως την χαρακτηρίζουν αμερικανοί αξιωματούχοι, κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι το μαχητικό κατερρίφθη σε διεθνή εναέριο χώρο και χωρίς προειδοποίηση ενώ για καθαρή παραβίαση εθνικής κυριαρχίας μιλά από την πλευρά της η Συρία.

real.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα