Στα ύψη οι βάσεις σε σχολές που δίνουν δουλειά

15:37 24/8/2012 - Πηγή: 24wro
Το αυξημένο ενδιαφέρον για τις Αστυνομικές και Στρατιωτικές σχολές ανεβάζει τον πήχη έως και 1.000 μόρια...
Αυξάνονται τα τμήματα των ΑΕΙ με κατώφλι εισαγωγής τα 18.000

Εκτόξευση των βάσεων σε δεκάδες σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τα οποία έχουν προοπτικές για επαγγελματική εξασφάλιση των αποφοίτων τους, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός
των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης που θα «απαιτήσουν» πάνω από 18.000 μόρια, εξέλιξη που θα αφήσει εκτός πρωτοκλασάτων σχολών χιλιάδες αριστούχους. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των τμημάτων όπου η βάση θα ξεπεράσει τα 18.000 μόρια, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 60 από 45 που ήταν την περυσινή χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, με πιθανότερες ημέρες τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Οι επιλογές των υποψηφίων στα μηχανογραφικά αυξάνουν δραματικά τον ανταγωνισμό για τα τμήματα του κέντρου
Κατά τα λοιπά, «βουτιά» καταγράφεται στις βάσεις των φυσικομαθηματικών σχολών αλλά και σε πολυτεχνικά τμήματα, ακόμη και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ στα περυσινά επίπεδα -με μικρές αυξομειώσεις- κινούνται οι περιζήτητες Ιατρικές και Οικονομικές σχολές.

Στο «παρά πέντε» της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής από το υπουργείο Παιδείας, το «Εθνος» δημοσιεύει τα όρια των βάσεων για Ιατρικές, Πολυτεχνικές, Παιδαγωγικές και άλλες πρωτοκλασάτες σχολές.

Το αυξημένο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί στα μηχανογραφικά δελτία για τις Αστυνομικές και Στρατιωτικές σχολές πιέζει τις βάσεις προς τα πάνω. Για ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, φαίνεται ότι ανεβαίνει ο πήχης ακόμη και έως 1.000 μόρια συγκριτικά με πέρυσι.

Κερδίζουν έδαφος
Την ίδια στιγμή, αρκετοί υποψήφιοι φαίνεται να κάνουν στροφή και προς ομάδες σχολών οι οποίες τα τελευταία χρόνια είχαν μπει στο περιθώριο, όπως Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ναυτικών Δοκίμων και Ανώτατες Σχολές Πλοιάρχων και Μηχανικών. Βλέποντας το επαγγελματικό αδιέξοδο χιλιάδων αποφοίτων, ακόμη και υψηλόβαθμων σχολών, αποφασίζουν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε επαγγέλματα της θάλασσας αλλά και σε όσα σχετίζονται με τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος έστω και εποχιακά, προσφέρει θέσεις εργασίας.

Επίσης, κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των υποψηφίων τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν αμεσότερη επαγγελματική αποκατάσταση στους αποφοίτους από πανεπιστημιακές σχολές. Πρόκειται για τμήματα που εντάσσονται κυρίως στο 3ο επιστημονικό πεδίο (Φυσικοθεραπείας, Διατροφής και Διαιτολογίας, Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας κ.ά.).

Προβλέψεις
Ο πήχης ανά πεδίο

Αναφορικά με την κίνηση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο φαίνεται ότι:
1ο Ε.Π: Καταγράφεται άνοδος των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών. Προς τα πάνω κινούνται Νομικά, Φιλολογικά και Παιδαγωγικά τμήματα, με την άνοδο να είναι λίγο μεγαλύτερη στα κεντρ
Keywords
Τυχαία Θέματα