Στα σκαριά επενδυτικό ταμείο Ελλάδας-Γερμανίας

18:10 3/10/2011 - Πηγή: 24wro
Στη δημιουργία νέου επενδυτικού ταμείου (fund), με τη συμμετοχή της Γερμανίας…
το οποίο θα έχει προϋπολογισμό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτεί αποκλειστικά την καινοτομία και θα μπορούσε να μπει στην «αφετηρία» μέχρι τις αρχές του 2012, προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση, ξεκινώντας σχετικές συζητήσεις με τη γερμανική πλευρά.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, η δημιουργία του ταμείου -πρόβλεψη για την οποία υπάρχει και στο Πλαίσιο Ελληνογερμανικής Επενδυτικής Συνεργασίας-
αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη διάρκεια συναντήσεων, που θα έχουν τις επόμενες ημέρες, στην Αθήνα, στελέχη της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης, στο περιθώριο της ελληνογερμανικής συνάντησης εργασίας, για την καινοτομία και τη συνεργασία με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

«Στόχος του νέου ταμείου είναι -μεταξύ άλλων- οι γερμανικές και οι ελληνικές επιχειρήσεις να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να ξεκινήσουν συνεργασίες με ομοειδείς εταιρείες, ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας να αξιοποιούνται οικονομικά και η καινοτομία να φτάνει στην παραγωγή και τις ξένες αγορές».

Στη συνέχεια, ο κ. Κοκκινοπλίτης, τόνισε ότι η Γερμανία είναι ένας πολύτιμος εταίρος για την Ελλάδα και εξέφρασε την επιθυμία του να αναπτυχθούν ελληνογερμανικές συνέργειες σε τομείς όπως: τα καινοτόμα έργα μεγάλης κλίμακας σε συνεργασία με τις ΜΜΕ για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, με έμφαση στην ενέργεια και την πράσινη ανάπτυξη και οι συνέργειες τεχνολογικών/επιστημονικών πάρκων και επενδυτών από τις δύο χώρες, με την υπογραφή διμερών συμφωνιών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο γενικός γραμματέας γνωστοποίησε ακόμη ότι μέχρι τέλους 2011 αναμένεται να ψηφιστεί ο νέος νόμος για την έρευνα, ο οποίος αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση σε αυτό το πεδίο, μαζί με την αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού της χώρας -μέσω συγχωνεύσεων- και τη διαμόρφωση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το 2020.

Γενναία χρηματοδότηση απαιτεί η ανάπτυξη επιτυχούς στρατηγικής καινοτομίας, όπως είπε από το βήμα της εκδήλωσης ο αρμόδιος κοινοβουλευτικός γενικός γραμματέας της γερμανικής κυβέρνησης, Τόμας Ράχελ.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι η Γερμανία προσπαθεί να κρατάει σταθερά κοντά στο 3% του ΑΕΠ τη χρηματοδότηση της έρευνας (το 2009, το 2,8% του γερμανικού ΑΕΠ κατευθύνθηκε στη χρηματοδότηση δράσεων έρευνας και ανάπτυξης).

Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της έρευνας-καινοτομίας, η Γερμανία έχει «επιστρατεύσει» το μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο «Ηitech Strategy 2020». Σύμφωνα με τον κ.Ράχελ, το γερμανικό μοντέλο στήριξης της καινοτομίας και της έρευνας προσφέρεται για «εξαγωγή» και σε άλλες χώρες.
Keywords
Τυχαία Θέματα