Σνομπάρει αμερικανό συγγραφέα ο Ερντογάν

23:22 6/2/2012 - Πηγή: 24wro
Μπορεί να είναι ο αγαπημένος Αμερικανός συγγραφέας του τουρκικού αναγνωστικού κοινού...
ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον Πολ Όστερ (Paul Auster) να μιλήσει για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και να έρθει σε αντιπαράθεση με τον Ερντογάν.

Μιλώντας στην Χουριέτ, ο Πολ Όστερ δήλωσε ότι δεν θα επισκεφθεί την χώρα «εξαιτίας των φυλακισμένων δημοσιογράφων και συγγραφέων» της.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τού απάντησε από την Άγκυρα σε οξύτατο και ιδιαίτερα υποτιμητικό τόνο. «Και τι έγινε αν έρθετε;» είπε ο Τούρκος
πρωθυπουργός και συνέχισε «όμως ακόμα κι αν δεν έρθετε, τι θα γίνει; Θα χάσει η Τουρκία το γόητρό της;».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο συγγραφέας δεν είχε κανένα πρόβλημα να επισκεφθεί κατά το παρελθόν το Ισραήλ. «Θεωρητικά το Ισραήλ είναι ένα δημοκρατικό, κοσμικό κράτος, μια χώρα όπου η ελευθερία της έκφρασης και τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες είναι απεριόριστα. Μα πόσο αδαής μπορεί να είστε! Αυτοί δεν είναι που ρίχνουν τις βόμβες στη Γάζα; Αυτοί δεν είναι που πετάνε απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου και χρησιμοποιούν χημικά όπλα; Αυτά γιατί δεν τα βλέπετε;» τόνισε.
Ο Πολ Όστερ απάντησε με τη σειρά του: «Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο κ. Πρωθυπουργός για το Ισραήλ, η πραγματικότητα είναι πως εκεί η ελευθερία του λόγου υφίσταται και δεν βρίσκονται δημοσιογράφοι στη φυλακή. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων στην Τουρκία υπάρχουν περίπου 100 φυλακισμένοι συγγραφείς, για να μην αναφερθώ στους ανεξάρτητους εκδότες.
Χθές έκανε παρέμβαση ο Αρχηγός της Τουρκικής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κιλιτσντάρογλου που κάλεσε ο ίδιος προσωπικά τον αμερικανό συγγραφέα Πολ Όστερ να επισκεφθεί την Τουρκία.
Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει 16 βιβλία του..

prionokordela.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα