Σενάρια για κατάργηση του αφορολόγητου στα ακίνητα

07:47 29/1/2013 - Πηγή: 24wro
Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο...
υπουργείοΟικονομικών μεταξύ του υφυπουργου ΓιώργουΜαυραγάνη και των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με θέμα τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων που θα τεθεί σε ισχύ από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να ληθφούν μέχρι την Παρασκευή σε νέα σύσκεψη, τη στιγμή που σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκαν δύο βασικοί στόχοι:

-να εισπραχθούν από
το νέο φόρο περίπου 750-800 εκατ. ευρώ επιπλέον από όσα αποδίδουν οι φόροι ακινήτων σήμερα.

-να μειωθεί έως και 50% η επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, σε σχέση με όσα πληρώσουν σήμερα για ΦΑΠ και ΕΕΤΗΔΕ.

Όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν, έστω ένα μικρό πόσο. Εξετάζεται έτσι είτε να ισχύσει ένα πολύ χαμηλό αφορολόγητο όριο περιουσίας, στον υπολογισμό του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, είτε και να μην υπάρξει καθόλου αφορολόγητο.

Αν τελικώς ισχύσει μηδενικό αφορολόγητο, ο ετήσιος φόρος ενδέχεται να υπολογίζεται με συντελεστές που θα ξεκινούν από πολύ χαμηλά, ίσως και από μόλις 0,05%. Αυτό σημαίνει ότι για μικροϊδιοκτήτες θα επιβληθεί φόρος της τάξεως των 20-50 ευρώ ετησίως.

Οι συντελεστές θα κλιμακώνονται όμως πάνω από ένα όριο αξίας (50.000 ή 100.000 ευρώ) σε 0,1% και θα αυξάνεται ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.

Παραμένουν τα «αγκάθια»

Παρά τους στόχους που ετέθησαν, οι εταίροι δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία σε μία σειρά από ζητήματα, όπως στο ύψος του αφορολόγητου για το νέο ενιαίο τέλος, με τις εισηγήσεις να μιλούν είτε για 50.000 ευρώ είτε για 100.000 ευρώ είτε ακόμη και για μηδενικό αφορολόγητο.

Στο τραπέζι παραμένει ακόμα ο τρόπος υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας των αγροτεμαχίων, εάν δηλαδή θα υπάρξει μειωμένος συντελεστής προσαύξησης της αξίας τους ή θα θεσπιστεί αφορολόγητο, καθώς και το τι θα γίνει με τα ακίνητα των βιομηχανικών περιοχών, ακίνητα μη κυβερνητικών οργανώσεων ή ακίνητα που δεν αποφέρουν κάποιο εισόδημα.

moneypost.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα