Σε τεντωμένο σκοινί η Πορτογαλία

19:15 5/4/2011 - Πηγή: 24wro
Εντείνονται η πιέσεις στην οικονομία της Πορτογαλίας...
ειδικά μετά τις πληροφορίες περί εκκλήσεων που απευθύνουν οι μεγάλες τράπεζες της χώρας στην κυβέρνηση προκειμένου να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης.
Όπως υποστηρίζει η οικονομική εφημερίδα “Jornal de Negocios”, μεγάλες πορτογαλικές τράπεζες διεμήνυσαν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να αγοράσουν κρατικά ομόλογα για αρκετούς μήνες. Παράλληλα, τάσσονται υπέρ της προσφυγής
της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό μέχρι τις 5 Ιουνίου, οπότε και θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να αντληθούν 15 δισ. ευρώ.
Ο Κάρλος Σάντος Φερέιρα, στέλεχος της τράπεζας BCP υποστήριξε ότι ο δανεισμός της χώρας είναι «απαραίτητος», ενώ ο οικονομολόγος Αντόνιο Μπαγκάο Φέλιξ τόνισε ότι «η Πορτογαλία έχει φθάσει ήδη στα όριά της».
Σε ιστορικό υψηλό τα spread
Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκαν τα spread των κρατικών ομολόγων, για πρώτη φορά μετά τη συμμετοχή της Πορτογαλίας στην ευρωζώνη.
Τα spread των κρατικών ομολόγων πενταετούς διάρκειας ξεπέρασαν το 10%, ενώ το επιτόκιο των διετών ομολόγων αυξήθηκαν στο 8,9% και των δεκαετών στο 8,6%.
Οι συγκεκριμένες εξελίξεις έθεσαν για άλλη μια φορά την Πορτογαλία στο «στόχαστρο» των οίκων αξιολόγησης, καθώς η Moody’s προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της οικονομίας της χώρας, αξιολογώντας την με Βaa1, από Α3, ενώ η Fitch υποβάθμισε τους δήμους Λισαβόνας, Πόρτο, Κασκάις μια βαθμίδα πάνω από την κατηγορία “junk”.
Φόβοι και στην Ισπανία
Έκκληση για μεταρρυθμίσεις έκανε στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας, παρότι υπηρεσιακή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Μιγκέλ Άνχελ Φερνάντες Ορντονιέθ, επισημαίνοντας ότι εάν η χώρα δεν αποφύγει τον εξωτερικό δανεισμό, «θα επηρεάσει και την Ισπανία».

newscode
Keywords
Τυχαία Θέματα