Σχέσεις: Είναι μια ώρα επίπονη του χωρισμού η ώρα...

01:50 5/4/2011 - Πηγή: 24wro

Εκτός από το γυαλί που ραγίζει και την καρδιά που «σπάει» μετά από ένα χωρισμό...



έρχονται και οι σωματικοί πόνοι να συμπληρώσουν το σκηνικό!

Δεν έφτανε ο ψυχολογικός πόνος που προκαλεί ένας χωρισμός, ό,τι κι αν ισχυρίζονται κάποιοι, έρχεται τώρα νέα μελέτη που αποδεικνύει ότι η ερωτική απογοήτευση ενεργοποιεί τα ίδια κέντρα του εγκεφάλου με αυτά που δραστηριοποιούνται κάθε φορά που πονάει το κορμί μας.

«Είναι η απτή απόδειξη του πόσο σοβαρό πλήγμα μπορεί να αποτελέσει μια απογοήτευση»,
λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Έντουαρντ Ε. Σμιθ, διευθυντής του Τμήματος Γνωστικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Όταν κάποιος λέει "με πονάει αυτός ο χωρισμός", κυριολεκτεί – κι εμείς πρέπει να τον λαμβάνουμε σοβαρά υπ' όψιν».

Βέβαια, σύμφωνα με τον δρ Σμιθ, συνδέεται άμεσα ο ψυχικός με τον σωματικό πόνο. Συγκεκριμένα, έβαλαν αγγελίες σε έντυπα και ψηφιακά μέσα, αναζητώντας εθελοντές που πρόσφατα είχαν χωρίσει, παρότι δεν το ήθελαν. Απ' όσους απάντησαν στις αγγελίες τους, επέλεξαν 40, οι οποίοι ένιωθαν πληγωμένοι από την ερωτική τους απογοήτευση.

Οι ερευνητές υπέβαλλαν τους εθελοντές σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, την ώρα που τους έδειχναν φωτογραφίες οικείων προσώπων τους – μεταξύ αυτών φίλων τους (για να αισθανθούν καλά) και των πρώην τους (για να αναβιώσουν τον χωρισμό τους). Κατά τη διάρκεια της εξέτασης λοιπόν, άρχισε να πονάει το χέρι των εθελοντών, με το οποίο κρατούσαν μια κούπα με καφέ.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), όταν οι εθελοντές ένιωθαν σωματικό ή ψυχικό πόνο, οι περισσότερες από τις περιοχές του εγκεφάλου τους που ενεργοποιούνταν ήταν κοινές.

Είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο λοιπόν ότι η ερωτική απογοήτευση είναι το ίδιο επώδυνη με οτιδήποτε προκαλεί πόνο στο σώμα μας.

Οι ερευνητές όμως δε σταματούν εδώ, καθώς επιχειρούν να βρουν εάν υπάρχει θεραπευτική προσέγγιση θα μπορούσε να καταπραΰνει τον πόνο της απόρριψης, κάνοντας πολλούς, αν όχι όλους, να περιμένουν με ανυπομονησία!

http://www.queen.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα