Σχεδόν 1500 παραβάσεις εντόπισε η Υπηρεσία Εποπτείας στην Αγορά

08:07 31/1/2013 - Πηγή: 24wro
Περισσότερα από 6.000 σημεία πώλησης ελέγχθηκαν στη διάρκεια του 2012, από την...
Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς κι εντοπίστηκαν περί τις 1.500 παραβατικές περιπτώσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικής αξίας περίπου 1,2 εκατ. ευρώ. Επίσης 42 περιπτώσεις οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και 260 που αφορούσαν μη έκδοση αποδείξεων στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Κι όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς «παράλληλα με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που αλλάζουν την εικόνα της αγοράς, τα αποτελέσματα
των ελέγχων για το 2012 αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα».

Ειδικότερα από τη Διεύθυνση Ελέγχων της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς, καθ΄όλη τη διάρκεια του προηγουμένου έτους ελέγχθηκαν 6.219 επιχειρήσεις και σε 1.506 απ΄ αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 1.195.600 ευρώ.

Προτεραιότητα δόθηκε στα σημεία λιανικής πώλησης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία, λαϊκές αγορές, δημοτικές αγορές) και σε θέματα που αφορούσαν την παραπλάνηση του καταναλωτή - διαφορετική χρέωση από την αναγραφόμενη τιμή, ελλιπή ή ψευδή ενημέρωση σχετικά με την προέλευση του πωλούμενου είδους, ελλιπή ή ψευδή ενημέρωση σχετικά με τον εάν το προϊόν που διατίθεται προς πώληση είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο, ψευδείς ή παραπλανητικές προσφορές ή εκπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους ελέγχους προέκυψε ιδιαίτερα υψηλή παραβατικότητα στις λαϊκές αγοράς όπου και επιβλήθηκαν 739 πρόστιμα συνολικής αξίας 254.600 ευρώ, αλλά και εντοπίστηκε και σημαντικός αριθμός παραβάσεων και σε σούπερ μάρκετ όπου επιβλήθηκαν 196 πρόστιμα συνολικού ύψους 159.000 ευρώ.

Επίσης σε 1.827 ελέγχους που έγιναν σε εμπορικά καταστήματα και πολυκαταστήματα, κυρίως στα είδη ένδυσης και υπόδησης, επεβλήθησαν 227 πρόστιμα συνολικού ύψους 412.500 ευρώ. Ενώ ελέγχθηκαν παραγωγικές μονάδες, εισαγωγικές και χονδρεμπορικές επιχειρήσεις για την ορθότητα της πληροφορίας που αναγράφουν στα τιμολόγια τους ή στις ετικέτες των προϊόντων σχετικά με την προέλευσή τους, το καθαρό βάρος ανά τεμάχιο.

Ιδιαίτερα στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Ελέγχων σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία και την ΕΛΑΣ, επικεντρώθηκαν σε εστίες παραεμπορίου (σταθμοί μετρό, εμπορικοί δρόμοι, παραλαικές) και συνέταξαν 358 πρωτόκολλα κατάσχεσης - καταστροφής από 32 που είχαν συντάξει το 2011, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Επιπλέον επεβλήθησαν 76 πρόστιμα συνολικής αξίας 55.500 ευρώ.

Αναφορικά με την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα ελεγκτικά κλιμάκια της Διεύθυνσης Ελέγχων, από τον Ιούνιο 2011, ελέγχουν στους χώρους δράσης τους και την έκδοση αποδείξεων ταμειακών μηχανών. Και συνέταξαν 260 εκθέσεις ελέγχου οι οποίες έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

tovima.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα