Σχέδιο δράσης κατά των εκλογών Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ

07:34 15/2/2012 - Πηγή: 24wro
Σε περίοδο αναστάτωσης βρίσκονται τα πανεπιστήμια, καθώς ο νέος Νόμος Πλαίσιο...
για τα ΑΕΙ δοκιμάζεται με την πρώτη εφαρμογή του.

Για την Τετάρτη είχουν προγραμματιστεί εκλογές για τα νέα συμβούλια διοίκησης σε τέσσερα πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου), αλλά θα πραγματοποιηθούν μόνο στα δύο (Αριστοτέλειο και Θεσσαλίας).

Στο
πανεπιστήμιο Πελοποννήσου οι εκλογές ματαιώθηκαν, καθώς έγινε κατάληψη των κτιρίων του. Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ματαιώθηκε συνάντηση των υποψηφίων αλλά και των μελών των εφορευτικών επιτροπών των εκλογών από ομάδα φοιτητών που τους απαγόρευσε την είσοδο στην αίθουσα όπου θα γίνονταν οι εκλογές.

Την ίδια στιγμή, καθηγητές που αντιδρούν στο νέο νόμο έχουν καταρτίσει... σχέδιο «επιχειρησιακής δράσης» για τη ματαίωση των εκλογών, με δυνάμεις «κρούσης» από καθηγητές και φοιτητές.

Όπως αποκαλύπτει έγγραφο που έστειλε σε συναδέλφους του, σε 50 συλλόγους καθηγητών ανά τη χώρα, ο πρόεδρος του συλλόγου καθηγητών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Τ.Πολίτης, οι «δυνάμεις» των διδασκόντων που αντιδρούν στον νέο Νόμο θα πρέπει να σκορπιστούν στα πανεπιστήμια στα οποία έχουν προσδιοριστεί οι εκλογές, για να τις εμποδίσουν.

Στο έγγραφο αυτό, το οποίο δημοσιεύει Το Βήμα, τα πανεπιστήμια χωρίζονται σε «αδύναμα» και όχι, από πλευράς αριθμητικής εκπροσώπησης εκείνων που αντιδρούν στον νέο Νόμο και ανάγκη παρουσίας μελών ΔΕΠ από άλλα πανεπιστήμια στα «αδύναμα» Ιδρύματα, καθώς και για «φοιτητικές ενισχύσεις» που πρέπει να εκδράμουν από άλλες πόλεις.

«Συνοψίζοντας, οι απαιτήσεις για την Τετάρτη 15/2 είναι: Μέλη ΔΕΠ: για Λάρισα (από Αθήνα) και ιδίως για Τρίπολη (από Πάτρα). Φοιτητές: οπωσδήποτε για Τρίπολη (από Πάτρα), ει δυνατόν για Λάρισα (από Αθήνα)» καταλήγει το έγγραφο.

Έντονα αντέδρασαν οι εκπρόσωποι της Κίνησης Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ) της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) που αποκάλυψαν το σχέδιο.

«Με έκπληξη, γιατί δεν μπορεί να φανταστεί ότι υπάρχουν ελεύθεροι και ώριμοι Έλληνες πολίτες -και μάλιστα πανεπιστημιακοί δάσκαλοι-, οι οποίοι 'απεργάζονται' σχέδια προσφυγής ακόμα και στην ανοικτή βία για να αποτρέψουν την άσκηση του στοιχειώδους δημοκρατικού δικαιώματος από τους συναδέλφους τους» αναφέρουν.

«Οργή και αγανάκτηση γιατί οι «συνάδελφοι» αυτοί δεν διστάζουν να εμπλέξουν στα σχέδια τους και νέους ανθρώπους - τους φοιτητές μας. Μετατρέποντας τους σε αερομεταφερόμενες μονάδες κρούσης, περιφερόμενες από πανεπιστημίου εις πανεπιστήμιο» συνεχίζουν.

«Η βία, ο στιγματισμός, ο εκβιασμός και ο εκφοβισμός των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι συμπτώματα έσχατης πολιτικής αλλά και ακαδημαϊκής παρακμής. Τα φαινόμενα αυτά πρέπει να εκλείψουν και οι υποκινητές τέτοιων ενεργειών πρέπει να απομονωθούν πολιτικά» καταλήγουν.
Keywords
Τυχαία Θέματα