Σαρώνει το βρετανικό κράτος πρόνοιας ο Ντέιβιντ Κάμερον

13:14 25/6/2012 - Πηγή: 24wro

Για μία κόμη φορά, το κράτος πρόνοιας βρίσκεται στο στόχαστρο του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον... Ο Συντηρητικός ηγέτης, αναμένεται σε ομιλία του αργότερα σήμερα να υπερθεματίσει των σαρωτικών αλλαγών που θέλει να εφαρμόσει στο βρετανικό κοινωνικό κράτος.

Ο Κάμερον, μετά το «Βατερλώ» του στους G-20, όπου και πραγματοποιούσε το ένα σφάλμα μετά το άλλο προκαλώντας κύμα αμφισβήτησης στο εσωτερικό, επιχειρεί να τονώσει το ηγετικό προφίλ του, διαμηνύοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι έφθασε η ώρα για ριζικό μετασχηματισμό του κράτους πρόνοιας. Ο Συντηρητικός
πολιτικός αναμένεται να ζητήσει ισχυρή κοινωνική και πολιτική στήριξη στην προσπάθειά του να μειώσει τόσο τους ευνοούμενους των προνοιακών επιδομάτων όσο και τις απολαβές όλων όσοι εν τέλει θα δικαιούνται να λαμβάνουν τις διάφορες εισοδηματικές ενισχύσεις.

Στο στόχαστρο του Κάμερον βρίσκονται όσοι απολαμβάνουν προνόμια γιατί έχουν 3 ή και περισσότερα παιδιά, οι επικεφαλής των μονογονεϊκών οικογενειών που δικαιούνται εμβασμάτων, καθώς και οι νέοι κάτω των 25 ετών που θεμελιώνουν δικαίωμα ενίσχυσης για την αποπληρωμή του ενοικίου τους. Σύμφωνα με το Βρετανό ηγέτη, είναι αδιανόητο κάποιοι να ζουν από τις κοινωνικές παροχές εις βάρος εκείνων που εξασφαλίζουν τα προς το ζην μέσα από τα εισοδήματα που προσφέρει η εργασία τους.

Ο Κάμερον επιδιώκει να διορθώσει αυτό που αντιλαμβάνεται ως το «διαιρετικό χάσμα» που διακρίνει τη βρετανική κοινωνία, δηλαδή την απόσταση που χωρίζει όσους, κατά Κάμερον, εργάζονται σκληρά για να κερδίσουν την ευημερία τους και τους υπόλοιπους που επαναπαύονται στην «εύκολη» διαβίωση που εξασφαλίζουν τα επιδόματα πρόνοιας και οι παρεμφερείς μεταβιβαστικές πληρωμές.

Αυτό που για τον Κάμερον μοιάζει ως απαραίτητη μεταρρύθμιση υπέρ της συλλογικής ευημερίας των Βρετανών, για την αντιπολίτευση, τα συνδικάτα και τους κοινωνικούς φορείς φαντάζει ως το προανάκρουσμα του τέλους της ιδέας του «συμπονετικού συντηρητισμού», της ιδεολογικής πλατφόρμας που έφερε τη σφραγίδα του ηγέτη των Τόρις όταν εκείνος διεκδικούσε την εξουσία. Πάντως ο Πρωθυπουργός, κοιτώντας προς τις εκλογές του 2015, θα δηλώσει ότι ενδεχομένως ο συνασπισμός εξουσίας δεν μπορεί να προωθήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οπότε ίσως η απάντηση να βρίσκεται σε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Στην εποχή των πολιτικών λιτότητας, ο Κάμερον προσδοκά την εξασφάλιση πόρων που τώρα δαπανώνται στις δομές και τις λειτουργίες του κράτους πρόνοιας. Πρόθεσή του είναι η ενίσχυση της ιδέας της εργασίας και η απονομιμοποίηση των εισοδηματικών ενισχύσεων, εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Σε μία περίοδο όμως που η βρετανική οικονομία αντιμετωπίζει πολλαπλές δυσκολίες, τα εισοδήματα συρρικνώνονται και η ανεργία αυξάνεται, η κοινή γνώμη στη Γηραιά Αλβιώνα ανησυχεί για το κοινωνικό κόστος των προτεινόμενων μέτρων.

Guardian
Keywords
Τυχαία Θέματα