Σ’ ευχαριστώ Θεέ μου, που επιτέλους, τέλειωσε!

20:34 28/5/2012 - Πηγή: 24wro
Παρατηρητικός, διεισδυτικός, οξύνους και ...
πονηρός ο αργεντινός φωτογράφος Emiliano Granado φωτογραφίζει το γελοίο εκεί που φαίνεται σαν να μην υφίσταται.
Γεννήθηκε στην La Plata της Αργεντινής, αλλά έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Νέα Υόρκη. Είναι απόφοιτος του περίφημου Amherst College και πέρα από τα καλλιτεχνικά εργάζεται σε διάφορα εμπορικά πρότζεκτ, μεταξύ των οποίων εκείνο που δημιούργησε τη μεγαλύτερη αίσθηση
ήταν οι περυσινές φωτογραφίες του για την διαφημιστική καμπάνια της εταιρίας αθλητικών ειδών και ένδυσης Converse.
Τα θέματα με τα οποία ασχολείται συχνότερα στις προσωπικές του συλλογές είναι η pop κουλτούρα, η έκθεση του ατόμου σε κοινή θέα και το θέαμα. Ο Granado έχει μια ιδιαίτερη ικανότητα να συλλαμβάνει στιγμές και περιβάλλοντα, όπου εμείς είμαστε μεν ατάραχοι για την εικόνα μας (όντας βέβαιοι ότι δεν θίγεται, ούτε αμαυρώνεται από κάτι), αλλά στην πραγματικότητα αυτή έχει ήδη υποστεί «μιαν αλλοίωση» που της δίνει μια ελαφρά κλίση προς το γελοίο.
Στην τελευταία δουλειά του που έχει τίτλο «Thanks God That’s over» (δηλαδή, «Σ’ ευχαριστώ Θεέ μου, που επιτέλους, τέλειωσε!») καταπιάνεται με το είδος «κρουαζιέρα αναψυχής». Στις φωτογραφίες αυτής της σειράς τα πρόσωπα εμφανίζονται στις σωστές θέσεις που θα έπρεπε να καταλαμβάνουν και διατηρώντας τις κατάλληλες εκφράσεις για τις περιστάσεις. Δηλαδή, πρόκειται για φαινομενικά κοινότυπες, –«τουριστικές»-, φωτογραφίες. Ταυτόχρονα όμως, αναδύεται από αυτές ένα «μυστικό σκοτεινό ψυχικό υπόβαθρο», το οποίο περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τον συμβιβασμό με στερεότυπα που υποτίθεται ότι φτιάχνουν το κέφι, την ψυχαναγκαστική προαποφασισμένη διασκέδαση χωρίς αυθορμητισμό ή ενθουσιασμό, αρχιτεκτονικά περιβάλλοντα και ιεροτελεστίες που ξαφνικά προκαλούν ασφυξία και μια αμέτοχη-συμμετοχή στο παιχνίδι «αφεντικό-υπηρέτης», -όλα τους «στερεοτυπίες» του εμπορικού πακέτου «κρουαζιέρα αναψυχής».
Κυρίως όμως αυτό που θέλει να πει ο ποιητής Emiliano Granado είναι ότι κάθε φορά που αποδεχόμαστε να εκτελέσουμε μια «παράσταση ρόλου-ταυτότητας», γελοιοποιούμαστε χωρίς να το παίρνουμε είδηση, -σαν τον κακό ηθοποιό που δεν έχει συναίσθηση του «τι βγάζει», αυτό που κάνει από σκηνής.
Κάντε κλικ για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγέθυνση.
Coolspotting.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα