Ψίχουλα για την ανάπτυξη αναζητά τώρα η κυβέρνηση

16:25 5/7/2011 - Πηγή: 24wro

Κεφάλαια τα οποία θα ενισχύσουν με κάθε τρόπο την παραπαίουσα ανάπτυξη στην Ελλάδα... αναζητά εναγωνίως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αφού, βεβαίως, προηγουμένως ψαλίδισε μέχρι εκεί που δεν έπαιρνε άλλο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κάθε φορά που η τρόικα έβαζε ζήτημα δαπανών. Αντιλαμβανόμενη τώρα το μέγεθος του λάθους που διέπραξε, επιζητά τρόπους για να αντιστρέψει το κλίμα, αν και δεν αποκλείεται να είναι αργά.
Ο ίδιος ο υπουργός
Οικονομικών κ. Β. Βενιζέλος, άλλωστε, παραδέχθηκε δημοσίως την Κυριακή, ότι φέτος η ύφεση θα κλείσει στο 3,9%, αντί του 3,5%, που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, που ήταν με τη σειρά της αναθεωρημένη (σσ η αρχική για φέτος έκανε λόγο για 3,2%!).
Αναζητούνται λοιπόν κεφάλαια που θα στηρίξουν τη χειμαζόμενη επιχειρηματικότητα κι έτσι αποκαλύπτεται ότι βρέθηκαν περί τα 800 εκατ ευρώ, τα οποία είναι "ουρά" του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης, το οποίο, ως γνωστόν, έχει κλείσει.
Παλιότερα, στις μέρες των παχέων αγελάδων, ένα τέτοιο ποσό θα θεωρούνταν αμελητέο. Σήμερα αντιμετωπίζεται περίπου ως σωτήριο. Όπως ανάλογα διαφημίζεται και το κονδύλι των 200 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης ότι θα ενισχύσει το λειτουργικό κόστος των μικρών επιχειρήσεων από Σεπτέμβριο (σσ όσες από αυτές δηλαδή διασωθούν έως τότε). Και όπως επιχειρείται να γίνει με την εμπροσθοβαρή κατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με τη διάθεση τους στην αγορά πριν από το τέλος του 2011 (σσ έστω κι α αυτό σημάνει μικρή απώλεια του συνολικού ποσού, ως ένα είδος "πέναλτι").
Φαίνεται, έστω κι αργά, ότι στ οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μόλις τώρα αντιλαμβάνονται ότι το μείγμα πολιτικής που ακολούθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα οδήγησε στην ύφεση του 4% κι ότι αν δεν ληφθούν γρήγορα μέτρα, με αλλαγή αυτού του μείγματος, τότε η σημερινή άσχημη κατάσταση πολύ δύσκολα θα ανατραπεί.

newscode.gr 
Keywords
Τυχαία Θέματα