Πρώτη γυναίκα κυβερνήτης στο πολεμικό βρετανικό ναυτικό

09:00 12/8/2011 - Πηγή: 24wro
Έσπασε ταμπού 500 χρόνων...


Μετά από 500 χρόνια ιστορίας του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, για πρώτη φορά μια γυναίκα διορίζεται κυβερνήτης πολεμικού πλοίου. Η Sarah West, 39 ετών, από το Λινκολνσάϊρ σπάει ένα ταμπού πέντε αιώνων και από τον Απρίλιο του 2012 αναλαμβάνει το HMS Portland, μία μεγάλη φρεγάτα, που έχει μήκος 133 μέτρα, εκτόπισμα 4.900 τόνους και πλήρωμα 185 άτομα.

Το συγκεκριμένο
πλοίο αντιμετώπισε Σομαλούς πειρατές και λαθρέμπορους κοκαΐνης στην Καραϊβική, ενώ χρησιμοποιήθηκε και στον εντοπισμό ναρκών σε θαλάσσιες περιοχές του Ιράκ. Το HMS Portland διαθέτει ελικόπτερο και χαρακτηρίζεται ως «κατάλληλο σε περίπτωση γενικευμένης πολεμικής σύρραξης».

Βέβαια ήδη γυναίκες κυβερνήτες διοικούν μικρότερα και βοηθητικά πλοία στο Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας, όμως σε πολεμικό πλοίο πρώτη φορά αναλαμβάνει να κυβερνήσει γυναίκα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ναυτικού, η Sarah West διακρίθηκε για τη θέση αυτή με προσόντα την αυτοπεποίθησή της, τις ηγετικές της ικανότητες, την ορθή κρίση και το ηθικό της ανάστημα. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες για όλο το προσωπικό μας, ώστε να ανταμείβονται οι ικανότητες και η επαγγελματική ανέλιξη όλων».

Όπως όλα δείχνουν η 39χρονη δε θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα προσαρμογής στη νέα της θέση, καθώς εκτός από τη θητεία της σε διάφορα πλοία είναι ειδική στις υποθαλάσσιες συρράξεις και έχει συμμετάσχει επιτυχώς σε επιχειρήσεις τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον έχει υπηρετήσει ως κυβερνήτης ναρκαλιευτικών και σκαφών του Λιμενικού Σώματος.

Η Sarah West κατετάγη το 1995, πέντε χρόνια μετά την κατάργηση της ανδροκρατίας στο Βασιλικό Ναυτικό, ενώ σήμερα το 10% που υπηρετεί στο σώμα είναι γυναίκες.
Keywords
Τυχαία Θέματα