Πρόοδος στην υλοποίηση του σχεδίου Ελλάδα-Σένγκεν

08:43 13/6/2012 - Πηγή: 24wro
Σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Ελλάδα-Σένγκεν...
σε όλα τα επίπεδα, καθώς και ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, διαπίστωσε η επιτροπή ομότιμων της Σένγκεν, η οποία πραγματοποίησε στα τέλη Μαΐου έκτακτη επίσκεψη εξακρίβωσης της προόδου που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα.

Μέλη της Επιτροπής συναντήθηκαν με εκπροσώπους εμπλεκόμενων φορέων στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ πραγματοποίησαν
επισκέψεις στις Υπηρεσίες Ελέγχου Διαβατηρίων Λιμένα Πειραιά, Αερολιμένα Αθηνών, Κήπων και στα τμήματα Συνοριακής Φύλαξης σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Από ελληνικής πλευράς, παρουσιάστηκε η πρόοδος, η οποία έχει επιτελεστεί στην ολοκληρωμένη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της χώρας μας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Επιχειρησιακό Κέντρο Επιτήρησης Συνόρων και το συστηματικό έλεγχο των συνόρων μέσω θερμικών καμερών στο χερσαίο τμήμα των συνόρων μας στον Έβρο, ενώ τονίστηκε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στον ενιαίο χώρο Σένγκεν δεν υλοποιείται με μέτρα μόνο στα εξωτερικά σύνορα, αλλά με συντονισμένη συνεργασία των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της αρχής της αλληλεγγύης.

Παράλληλα, ζητήθηκε η άσκηση πίεσης προς τις χώρες καταγωγής των παράνομων μεταναστών, με στόχο την εκδήλωση των απαραίτητων ενεργειών τους για τον καλύτερο έλεγχο του πολυδιάστατου φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, ενώ επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τυχόν μεταναστευτικές πιέσεις από τη Συρία, δεδομένης της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Τα θέματα που έθεσε η ελληνική πλευρά μετέφεραν τα μέλη της Σένγκεν στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 7 και 8 Ιουνίου και εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, παρέστησαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος, Μ. Κατριαδάκης και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Υπουργού, Πρέσβης, Κ. Αμοιρίδης.

Σημαντικά σημεία, τα οποία εξετάστηκαν κατά το Συμβούλιο Υπουργών, ήταν η υποστήριξη και η επίδειξη αλληλεγγύης προς τη χώρα μας αναφορικά με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη μεταρρύθμιση του ασύλου, την ενίσχυση των συνόρων και την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Στο πλαίσιο αυτό η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεχίσει την πολυσχιδή υποστήριξη της χώρας μας, αναμένοντας, παράλληλα, ανάλογη αποφασιστικότητα και από την Ελλάδα να συνεχίσει την προώθηση των δράσεων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Τόνισε επίσης τη σκοπιμότητα, να βελτιώσει η χώρα μας, την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων που διατίθενται προς το σκοπό αυτό, καθώς επίσης να προωθήσει αλλαγές που θα αποσκοπούν στην απλοποίηση των διαγωνιστικών διαδικασιών.

Επιπλέον, η κα Μάλμστρομ επεσήμανε την ανάγκη για την ταχύτερη και πλήρη στελέχωση τ
Keywords
Τυχαία Θέματα